in

Lekari za “Blic” o TRAJNOM OŠTEĆENJU SLUHA koje nastaje usled korona virusa

Gubitak mirisa i ukusa zbog virusa korona je prolaznog karaktera, ali može izazvati trajno oštećenje uha, izjavio je direktor Klinike za otorinolaringologiju (ORL) Kliničkog centra Srbije prof. dr Nenad Arsović.

Profesor Arsović je gostujući u jutarnjem programu televizije Prva rekao da lekari mogu da utvrde da li je gubitak čula mirisa posledica virusa Covid 19, ali da je još uvek neistraženo koje delove uha virus korona najčešće napada i kakve posledice ostavlja na taj organ.

– Zato što ima vrlo malo publikacija. U jednoj udruženoj studiji svega 26 prijavljenih slučajeva ima koja dovode do oštećenja sluha – rekao je Arsović.

Foto: O. Bunić / RAS Srbija
Dr Nenad Arsović, direktor ORL klinike u KC Srbije

Kako je dalje objasnio, dominantni su senzori neuralnog oštećenja sluha koji govore da dolazi do oštećenja samog unutrašnjeg uha, odnosno Kortijevog organa i da tada bivaju napadnute neuroepitelne ćelije koje su odgovorne za sluh u perifernom organu, što dovodi do trajnog oštećenja.

Međutim, u kojoj meri virus korona oštećuje čulo sluha, među prvima u svetu pokušaće da utvrde lekari Klinike za uho, grlo i nos Kliničkog centra u Nišu opsežnim ispitivanjem u kojem će učestvovali više od stotinu pacijenata obolelih od Covida 19. Odgovore na ova pitanja možemo očekivati za tri meseca, kada stižu i prvi relevantni rezultati istraživanja.

Napad na moždano tkivo

Kako je direktor ORL klinike u Nišu, prof. dr Dušan Milisavljević objasnio za “Blic”, do sada je poznato da virus korona napada čulo mirisa i čulo ukusa, i navodi da je ispitivanje započeto te da se najteže obolelim kovid pacijentima koji se nalaze na bolničkom lečenju u Kliničkom centru u Nišu proverava sluh.

– Želeli smo da idemo korak ispred i da pored regularnog protokola lečenja naših pacijenata koji boluju od korone, vidimo da li slučajno virus napada i srednje i unutrašnje uvo i da li oštećuje sluh. Glavni napad virusa korona je u gornjim putevima gde je ORL regija. Virus napada moždano tkivo, oboleli imaju blagu nestabilnost, zujanje u ušima, ima puno simptoma koji su iz ORL regije. Želimo da sve to sažmemo i vidimo šta je sve to virus oštetio na glavi i vratu. ORL pregledom proveravamo sluzokožu nosa i grla, otoskopskim pregledom proveravamo i ušni kanal, bubnu opnu i dodatno audiometrom proveravamo sluh pacijentima. Ono što još uzimamo kao parametar jesu lekovi koje pacijenti uzimaju da vidimo da li možda nešto od lekova pored virusa može da ošteti sluh – izjavio je profesor Milisavljević.

Prema njegovim rečima, ovakva ispitivanja su u začetku u svetu i još uvek nema jasnog stava povodom toga, a da li korona može trajno oštetiti sluh, biće poznato tek kada bude završeno istraživanje započeto u Nišu.

Malo studija

– U Americi su počeli da rade provere sluha, ali su to još male serije i mali brojevi pregledanih pacijenata. Mi gledamo da naše ispitivanje bude na stotinak pacijenata, kako bismo imali validne nalaze. Do sada imamo dvadesetak pregledanih pacijenata, tako da je još rano za rezultate. Preliminarne nalaze ispitivanja imaćemo nakon mesec dana od izlaska pacijenata i prvog ispitivanja, a kompletan zaključak može se izvući tek posle tri meseca i drugog kontrolnog pregleda. Ispitivanje će sprovesti lekari i sestre ORL klinike koji nisu na rasporedu u kovid bolnicima, nego će postepeno ulaziti i samo to raditi, kako ne bismo opterećivali ljude koji su već tamo, nego dodatno sa svojim kadrom pojačavamo rad zdravstvenih službi – objasnio je profesor Milisavljević.

Uskoro novo ublažavanje mera

Kako nezvanično saznajemo, ukoliko narednih dana ne dođe do novog skoka broja zaraženih, članovi Kriznog štaba bi mogli da se saglase sa predlogom da pojedine epidemiološke mere budu ublažene. Tako bi kafići sa baštama mogli da rade do 1.00, a dozvolilo bi se i odigravanje sportskih utakmica u zatvorenom prostoru – košarkaških, odbojkaških, vaterpolo, rukometnih…

VIDEO: Kako korona ulazi u ljudske ćelije