in

LUKAŠENKO NASTAVLJA RAT SA AMBASADORIMA Predsednik Belorusije povukao diplomatu iz Španije

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko povukao je ambasadora u Sspaniji Pavela Pustovoja zbog “nepropisnog obavljanja službenih dužnosti”, prenosi TAS.

Ambasabor Belorusije u Španiji Pavel Pustovoj je ranije na Fejsbuku podržao ponovno brojanje glasova sa predsedničkih izbora koji su u njegovoj domovini održani 9. avgusta.

U skladu sa Lukašenkovom odlukom, Pustovoj je razrešen dužnosti ambasadora u Španiji i predstavnika Belorusije u Svetskoj turističkoj ogranizaciji.

Nedelju dana ranije, Lukašenko je povukao ambasadora u Slovačkoj Igora Leščenju, koji je podržao proteste u svojoj zemlji.

U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori na kojima je, prema zvaničnim podacima, pobedu odneo Aleksandar Lukašenko, osvojivši 80,1 odsto glasova. Opozicioni kandidat Svetlana Tihanovska je, kako vlasti tvrde, osvojila 10,12 odsto glasova. Tihanovska je odbila da prizna rezultate izbora, po čijem je proglašenju napustila Belorusiju i otišla za Litvaniju.

Od održavanja predsedničkih izbora, Belorusija suočava sa svakodnevnim protestima, na kojima su zabeleženi brojni slučajevi policijske brutalnosti. Opozicioni Koordinacioni savet poziva da se održavanje antivladinih protesta širom Belorusije i dalje nastavi.