in

Mađarska dozvolila ulazak turistima iz Poljske, Češke i Slovačke, EK ih upozorila na diskriminaciju

Mađarske vlasti su odlučile da dozvole ulazak turistima iz tri susedne, istočnoevropske zemlje – Poljske, Češke i Slovačke, sa “svežim” negativnim testom na korona virus, saopšteno je neposredno nakon stupanja na snagu mere o zatvaranju granica.

Mađarska je najavila još prošle nedelje da će pooštriti mere protiv širenja korona virusa, među kojima je i obavezan dvonedeljni karantin za građane Mađarske, preneo je Rojters.

Ipak, nakon jučerašnjeg razgovora mađarskog premijera Viktora Orbana sa češkim premijerom Andrejem Babišom, češkim turistima koji su uplatili letovanje u Mađarskoj biće dozvoljen dolazak.

Turisti koji dolaze u Mađarsku moraće da pokažu negativan rezultat na test ne stariji od 5 dana.

Do danas je u Mađarskoj potvrđeno 6.139 slučajeva kovida-19 i 615 smrtnih ishoda među kovid pacijentima.

EK upozorila Mađarsku na diskriminaciju

Evropska komisija pismom je upozorila Mađarsku na nedozvoljenu diskriminaciju ljudi na bazi nacionalnosti, nakon informacija da su Česi, Slovaci i Poljaci izuzeti iz novih mera o zabrani ulaska u Mađarsku.

“Zabrinuti smo jer postoji jasna indikacija o diskriminaciji između EU građana. To se ne sme događati u okviru pravila EU o slobodnom kretanju”, rečeno je u Evropskoj komisiji.

Mađarska je danas jednostrano zatvorila svoje spoljne granice kako bi sprečila novi talas epidemije korona virusa.

Istovremeno, u Briselu navode da Mađarska o svojim novim merama na granicama nije obavestila niti zemlje članice niti Evropsku komisiju iako je koordinacioni sastanak održan prošlog petka.

Komisija zahteva formalizaciju EU pravila o boljoj koorinaciji i harmonizaciji mera graničnih kontrola među zemljma članicama.

”Restrikcije koje se odnose na slobodno kretanje unutra EU moraju biti koordinisane, korišćene samo kao krajnje neophodne, proporcionalne i nediskriminatorne. To su osnove za odluke zemlja članica”, navode u Komsiji.

Dodaje se da građani moraju da dobiju jasne i sveobuhvatne informacije kako o restrikcijama i merama kao što su zabrana ulaska, formulari za popunjavnje prilikom ulazaka, ali i zahtevima za testove, samoizolaciju ili karantin.

U Briselu ponavljaju stav da zatvaranje granica nije efiksana mera za borbu protiv pandemije i navode da će se o merama na spoljnim, ali i unutrašnjim granicama EU razgovarati na sastanku ambasadora EU koji će se sastati 2. septembra u Briselu.

Iz nemaćkog predsedavanja EU Tanjugu je prošle nedelje najvljeno da će na dnevnom radu biti ažuriranje liste trećih zemalja kojima je, na osnovu epidemiološe situacije, omogućen slobodan ulazak u EU, ali da se ne očekuju ”promene na listi”.

Lista trenutno obuhvata 11 zemlja, a Srbija je, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, sa nje skinuta 15. jula.