in

MAĐARSKA ZATVARA GRANICE Zbog pogoršanja situacije sa korona virusom, od 1. septembra STRANCIMA onemogućen ulazak u zemlju

Mađarska će od utorka, 1. septembra, zatvoriti granice za strance, u pokušaju da zaustavi širenje zaraze virusom korona, izjavio je šef kabineta mađarskog premijera Gergeli Guljaš.

On je rekao da će državljani Mađarske koji se vraćaju iz inostranstva morati da idu u karantin, koji mogu da napuste tek nakon dva negativna testa na virus korona.

Rojters dodaje da pravilo o karantinu neće važiti za vojne konvoje, humanitarni prevoz i poslovna i diplomatska putovanja.

Srbija na “žutoj” listi

Od 15. jula Srbija je na “žutoj” listi Mađarske (“crvena” – velika zaraženost, zelena – mala zaraženost). Drugim rečima, tada su stupile na snagu mere koje podruzumevaju da državljani Srbije koji ulaze u Mađarsku moraju da prođu zdravstveni pregled ma granici i da budu u 14-dnevnom karantinu.

Međutim, nepunih mesec dana kasnije, odluka je promenjena. Tačnije, od 6. avgusta svim državljanima Srbije bio je dozvolje ulazak u Mađarsku i to bez negativnog testa na koronu, ali samo pod uslovom da se tamo zadrže najviše 24 časa i da ne odlaze dalje od 30 kilometara od granice.

VIDEO: Kolone u Hrvatskoj duge tri kilometara, na granicama redovi