in

Mamili mlade glumice i OBEĆAVALI VELIKU SLAVU

Filmska industrija nikada nije prestajala da niže skandale. Holivud kao takav, postao je gnezdo razvrata i bluda kada su reditelji i producenti u pitanju.

Holivud

Čim je glumac Rosko Arbakl 1922. oslobođen sumnji za silovanje i ubistvo glumice Virdžinije Rape, na čelo udruženja američkih producenata i distributera došao je Vil Hejz kako bi se popravila slika o Holivudu kao leglu razvratnog života.

Hejs je otišao u drugu krajnost. Osim što je uveo filmsku cenzuru, otvorio je 1926. dom za mlade glumice koje su finansirali filmski studiji i filmske zvezde i u kojem su početnice dobile stan i hranu te ih se podučavao poslu i lepom ponašanju. Tako su dobile zaštitu od predatora, ali problem sa ucenama i intimnim uznemiravanjima je ostao.

Širli Templ – čudo od deteta – kako su zvali tad još devojčicu koja je 1935. počela da glumi i postala filmska zvezda kad joj je bilo samo sedam godina, mnogo kasnije ispričala je da se Artur Fred, producent MGM-a, razgolitio pred njom kad je imala samo 12 godina. Mlada glumica je u takvom okruženju ubrzo počela uzimati amfetamine da izdrži dan i tablete za spavanje da izdrži noć. Merlin Monro govorila je za Holivud da je to “pretrpani bordel”.

Džoan Kolins

Foto: YouTube/The Late Late Show with James Corden / screenshot

Džoan Kolins

Džoan Kolins, koju je Merlin upozorila na predatore, rekla je da je odustala od uloge Kleopatre jer je odbila Badija Adlera, šefa „20th Century Foxa“, koji ju je intimno uznemiravao, kao i 19-godišnju Ritu Moreno.

Tipi Hedren, glavna glumica u filmu “Ptice”, u memoarima je napisala da ju je Hičkok i u stvarnosti pretvorio u žrtvu – bacao se po njoj, dirao je, a onda bi je na snimanjima kažnjavao jer mu se opirala. No javnost najviše pamti dva ekstremna slučaja koji su skandalizovali celi svet. Reč je o slavnim rediteljima Vudiju Alenu i Romanu Polanskom.

Decenijama mu se sudilo za silovanje 13-godišnje Samante Gajmer. On je tokom 1977. godine za fotografisanje za magazin „Vogue“, uz dopuštenje njene majke, sa sobom poveo 13-godišnju Samantu da mu bude model. Budući da je devojčica bila maloletna, dobio je dopuštenje njene majke da je poveze u vilu Džek Niklsona. Kuća je bila prazna, a 25 godina kasnije Samanta je ispričala što se događalo.

Džek Niklson

Foto: Profimedia

Džek Niklson

– Najpre me slikao kako pijem šampanjac, a kako je snimanje odmicalo, videla sam da neće završiti sve samo na fotografisanju. Bila sam dete i nisam znala kako se izvući.

Polanski je dao devojčici tad vrlo popularnu drogu „Quaaludes“, a onda ju je namamio u đakuzi i onde je sa njom počeo intimni odnos. Optužen je za drogiranje i sodomiju sa maloletnom osobom. Priznao je odnos, ali je tvrdio da je ni na šta nije silio i da mu je delovala “prilično iskusno”. Proveo je 42 dana u zatvoru na psihijatrijskom ispitivanju, a onda je pušten i to je iskoristio za beg u Evropu. I danas je u SAD-u begunac pred zakonom.

Još jedan skandal je uzdrmao svet filma i američku javnost sa rediteljem Vudijem Alenom i njegovom sadašnjom suprugom, 37 godina mlađom Sun Ji. To je bio razlog njegovog razvoda od Mije Farov, sa kojom je bio 12 godina i sa kojom je imao dvoje usvojene i jedno biološko dete. Afera je bila još šokantnija jer je i Sun Ji bila jedna od ukupno 15-ero Mijine usvojene dece. Skandal je otkriven u 1992. i nepovratno je uništio ugled jednog od najuticajnijih reditelja 20. veka. Prljav veš koji se tokom godina nakupljalo u njihovom domu istresli su pred oči javnosti nakon sudskog ročišta u kojem je Mia tužila Alena za intimno uznemiravanje i zlostavljanje njihove dece. To je potvrdila i usvojena Dilan Farov.

– Dok bi ležao sa mnom u krevetu, šaptao bi mi da budem dobra devojčica i da će to biti naša tajna. Obećavao mi je da će me voditi u Pariz i da ću biti zvezda u njegovim filmovima – svedočila je danas 35-godišnja Dilan.

Psihijatrijski tim koji je veštačio zaključio je da ona nije bila zlostavljana, ali da se Alen ponašao prema Dilan “izrazito neprikladno”.

VIDEO: Najveća buntovnica Holivuda