in

MASK ČLAN ELITNOG KLUBA Njegovo bogatstvo vredi 100 milijardi dolara, a evo ko je prvi na “Fobsovoj” listi

Bogatstvo američkog biznismena iz Silicijumske doline u Kaliforniji Ilona Maska premašilo je 100 milijardi dolara, čime je postao jedan od najbogatijih ljudi na svetu, objavio je američki magazin “Forbs” na svojoj listi milijardera.

Kako prenosi Rojters, prema “Forbsu”, najveći udeo u bogastvu Maska dolazi od vlasništva u proizvođaču električnih automobila “Tesla”, gde poseduje 21 odsto akcija, a čije je vrednost skočila ove godine pet puta.

Akcije “Tesle” pojavile su se na tržištu 2010. po ceni od 17 dolara, a danas su dostigle rekordnih 2.318,49 dolara.

“Tesla” je postao najvredniji proizvođač automobila na tržištu kada je 1. jula preuzeo japansku “Tojotu”, a u poslednjih 10 godine mnoge od svojih investitora učinio je milionerima.

Mask je sada član elitnog kluba od samo četiri čoveka sa bogatstvom od 100 milijardi dolara.

Prvi na “Fobsovoj” listi je vlasnik “Amazona” Džef Bezos sa oko dva puta većim bogatstvom od Maska.

Pored “Tesle”, kako navodi Rojters, Mask je vlasnik i više futurističkih kompanija, među kojima su proizvođač svemirskih raketa “SpejsEks” (SpaceX) i “Neuralink”, visokosofisticirane kompanije koja radi na povezivanju ljudskog mozga s kompjuterom.

Osnovao je i “Boring Company” koja radi na izgradnji saobraćajnih tunela na električni pogon ispod zagušenih ulica u američkim gradovima.