in

Meštani NE PAMTE ovakvu tragediju

Telo Mirjane Mladenović (64), koja se u petak utopila u Velikoj Moravi u mestu Saraorci kod Smedereva, nađeno je juče, a ronioci Žandarmerije nastavljaju potragu za njenim mužem Dragim (64) nizvodno od mesta gde su supružnici nestali.

Tragedija se dogodila kada je u reku upala najpre žena i počela da se davi, a onda je suprug skočio za njom pokušavajući da joj spase život. Reč je o poljoprivrednicima iz ovog mesta koji su najverovatnije krenuli da obave poslove na svom imanju.

Tela utopljenih su viđena u petak kako plutaju na površini reke, oko 500 metara nizvodno od mesta gde je, kraj reke, ostao njihov traktor. Ipak, uprkos potrazi koja je trajala celog dana, telo nesrećne žene nije izvučeno iz vode sve do subote. Potraga za Mirjaninim mužem je nastavljena, a roniocima Žandarmerije otežavajuću okolnost predstavljaju virovi koji su nastali vađenjem šljunka i peska.

– Njeno telo je nađeno nekoliko kilometara dalje od mesta utapanja i bilo je zakačeno za granu. Sumnjamo da je Mirjana prva upala u vodu dok je pokušavala da izvadi drva. Kako bi je spasio, za njom je u reku skočio Dragi. Pretpostavlja se da su upali u vir i da ih je struja reke zatim povukla. Tokom uviđaja na obali je pronađen njihov traktor, a juče su meštani prijavili da su videli da tela plutaju rekom. Zato je urađen plan i odlučeno je da se u potragu krene odozdo na gore. Dok ronioci pretražuju virove, policajci pregledaju korito reke jer se sumnja da se telo eventualno zakačilo za neko drvo – rekao je izvor “Aloa”.

Foto: S. Krstić / RAS Srbija

Meštani Saraoraca nadaju se da će ronioci uskoro naći i telo Dragog, da ih deca bar sahrane kako su zaslužili.

– Oboje su bili neplivači. Ali koliko su bili vezani jedno za drugo govori i to da je Dragi, koliko smo čuli, skočio da bi spasao ženu, iako nije znao da pliva i samim tim je bio svestan da su velike šanse da se udavi – kažu meštani Saraoraca.

Da li je Mira ušla u vodu da se malo rashladi, ne sluteći šta joj se može desiti, ne znaju.

– Ovde stalno rade neke separacije, izvlače pesak, šljunak. Stvaraju se virovi u tim udubljenjima. Morava je čudna reka. U nekim delovima možeš da je pređeš, a negde je duboka četiri-pet metara i svašta može da se desi. Doduše, poslednjih godina nije bilo tragedija, ne sećamo se da se neko iz sela skoro utopio. Poslednji slučaj davljenja je bio davno, i tada se utopio čovek koji je bio izvanredan plivač, ali je navodno popio malo više i ušao u vodu – navode meštani ovog sela blizu Smedereva.

Međutim, ne veruju da su Mira i Dragi otišli da seku drva ili da rade nešto na imanju u petak popodne.

– Bila je Velika Gospojina. Veliki praznik, crvenio slovo i tada se ne radi ništa. Pa ni u polju. Verovatno su otišli da se malo odmore – smatraju naši sagovornici.

“Bar su decu izveli na put”

I Mira i Dragi su bili penzioneri. Ona je celog radnog veka bila trgovac, radila je u prodavnicama u Saraorcima i Lugavčini, dok je Dragi bio zaposlen u smederevskoj “Lasti”.

Imaju troje dece, dve ćerke i sina, i svi su zasnovali porodice.

– Bar su decu izveli na put – konstatuju Saraorčani.

Utopilo se 17 osoba

Samo dva dana pre tragedije u Moravi, srpska policija je saopštila da je od 30. aprila ove godine do tada živote utapanjem u rekama ili jezerima izgubilo 17 osoba, a među njima je bilo i najmlađih.