in

“Možete postati META PROGONA američkih obaveštajnih službi”

Ministarstvo inostranih poslova Rusije upozorilo je danas državljane te zemlje koji putuju u inostranstvo da mogu postati meta progona od strane američkih organa reda i obaveštajnih službi.

Saopštenje je usledilo posle hapšenja ruskog državljanina Jegora Krjučkova, koji je 22. avgusta lišen slobode u Los Anđelesu zbog navodne zavere u cilju namernog oštećivanja zaštićenog računara, navodi Tas s.

Ističući da američke službe i dalje hapse ruske državljane širom sveta, ministarstvo je navelo da se od 2008. godine u trećim zemljama desilo 56 takvih incidenata, od kojih šest tokom prošle godine.

Da bi ruske državljane primorale da priznaju krivicu u izmišljenim slučajevima, američke službe na njih vrše jak psihološki pritisak i uslove boravka u pritvoru za njih čine nepodnošljivim, stoji u saopštenju ministarstva inostranih poslova Rusije.

Ukoliko ruski državljani odbiju da priznaju krivicu, određuju im se duge zatvorske kazne, navodi ministarstvo, ističući da ruska diplomatija čini sve što je moguće da bi u takvim situacijama pružila pomoć državljanima Rusije i obezbedila poštovanje njihovih legitimnih prava, kao i njihov brz povratak kući.