in

Mustafa Adib imenovan za mandatara

Libanski predsednik Mišel Aun dodelio je danas ambasadoru te zemlje u Nemačkoj Mustafi Adibu mandat za sastav nove vlade, nakon što je obezbedio podršku većine poslanika u parlamentu.

Prethodna vlada Hasana Dijaba podnela je ostavku 10. avgusta, nakon katastrofalne eksplozije u luci u centru Bejruta u kojoj je poginulo najmanje 200 ljudi.

Njegovo imenovanje dolazi uoči druge posete francuskog predsednika Emanuela Makrona za manje od mesec dana, s ciljem da se pokrenu dugo odlagane reforme i izlazak iz krize.

Adiba je predložila grupa uticajnih bivših libanskih premijera, među kojima je i Saad Hariri, lider glavne sunitske partije u zemlji, Pokreta za budućnost.

Njegovo imenovanje mora da potvrdi većina poslanika u libanskom parlamentu, nakon čega sledi proces formiranja vlade koji može da potraje nekoliko meseci, navodi BBC.

Adib (48) je bio ambasador u Nemačkoj od 2013. godine. Bio je i savetnik bivšeg libanskog premijera Nadžiba Mikatija. Dokrtorirao je prava i političke nauke.

Adib je izjavio danas da je neophodno što pre formirati novu vladu i pokrenuti reforme kao prvi korak ka postizanju sporazuma s Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF).

– Mogućnosti naše zemlje su male i misija koju sam prihvatio zasnovane je na tome da sve političke snage to shvataju – rekao Adib, pošto mu je predsednik dao mandat za sastav nove vlade.

Zemlje koje podržavaju Liban insistiraju na tome da ta zemlja sprovede dugo zapostavljene reforme i iskorenjivanje korupcije kako bi joj pružile finansijsku pomoć.

Adib je rekao da nova vlada mora biti formirana u rekordnom roku i da sprovođenje reformi mora početi odmah kao uslov za sporazum s MMF-om.