in

Najčešće zablude o koroni: Da li treba da pijemo ljutu rakiju i jedemo beli luk?

Da li se koronavirus može uneti u kuću na cipelama? Stručnjaci iz Svetske zdravstvene organizacije kažu da nema dokaza, a ni osnova da se veruje u to. Na sajtu Svetske zdrastvene organizacije pored mnoštva korisnih saveta o tome kako zaštiti sebe i druge od prenošenja koronavirusa stoje i odgovori na najčešće nedoumice koje podjednako muče ljude širom sveta.

Reč je najčešće o neproverenim informacijama koje se šire putem interneta i društvenih mreža, a koje mogu da unesu konfuziju pa čak i ugroze nečije zdravlje.

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša za RTS demantovao je neke od najčešćih zabluda.

Jedna od nedoumica je da li da se maske nose tokom vežbanja. Ivanuša kaže da ako se vežba na otvorenom i ako nema bliskog kontakta sa ostalim vežbačima maska nema potrebe da se nosi. U zatvorenom vežbanje treba izbegavati ako nema distance između vežbača veće od metar i po, a i samo vežbanje sa maskom nije prijatno.

Na cipelama teoretski se virus može uneti u kuću ali ne i u organizam. Ne postoji dokaz da se neko zarazio tako što je virus uneo na obući, tvrdi Ivanuša.

Kada je reč o zadržavanju na površinama, virus na pojedinim materijalima može da ostane i nekoliko dana ali to ne znači da samo dodirivanjem površina možemo da se zarazimo.

Konzumiranje alkohola da bi se neutralisao virus iz organizma je više izgovor a poznato je da veća konzumacija alkohola vodi u alkoholizam i dugoročno oštećuje vitalne organe kao što su srce i jetra a pospešuje i razvoj bolesti kao što su neke vrste kancera.

Isto tako nema dokaza ni da konzumiranje određene vrste namirnica kao što su beli luk i ljuta parika sprečava razvoj virusne infekcije. Raznovrsna i balansirana ishrana bogata proteinima, vitaminima i mineralima je najbolja osnova za dobar imunitet.

Takođe je, prema rečima stručnjaka SZO, zabluda da muve i komarci prenose koronavirus. Virus se najlakše prenosi u direktnom kontaktu sa zaraženom osobom a kada je reč o komarcima u letnjim mesecima treba se više paziti od prenošenja groznice Zapadnog Nila.