in

Najmanje deset novozaraženih u pojasu Gaze, jedna osoba umrla

U pojasu Gaze zabeleženo je najmanje deset novih slučajeva zaraze korona virusom, dok je od posledica COVID-19 u toku prethodnog dana preminula jedna osoba, prenosi agencija Rojters.

Nadležni su saopštili da je od COVID-19 preminuo muškarac star 61 godinu, hronični bolesnik, koji je bio stavljen na respirator.

Šest novih slučajeva zabeleženo je u izbegličkom kampu Magazi, istom u kojem su juče potvrdjeni prvi slučajevi zaraze korona virusom. Četiri nova slučaja zabeležena su u gradu Gaza i severnom delu enklave u kojoj živi dva miliona ljudi.

Novi slučajevi COVID-19 u pojasu Gaze pojačali su zabrinutost zbog potencijalno katastrofalne kombinacije siromaštva, prenatrpanih izbegličkih kampova i ograničenih bolničkih kapaciteta.

Bezbednosne snage Hamasa uvele su mere karantina u svim gradovima u pojasu Gaze i upozorili stanovnike da ne napuštaju svoje domove, a da, ukoliko to moraju da učine, obavezno nose zaštitne maske.

Sve do ponedeljka, u pojasu Gaze slučajevi COVID-19 nisu bili zabeleženi izvan karantina na granici, namenjenog zaraženima koje ulaze u enklavu.

Smatra se da je blokada razlog zbog kojeg je pojas Gaze dugo vremena bio bez zaraženih korona virusom, dok mnogi njeni stanovnici svoju situaciju porede sa stanjem trajnog karantina.