in

NAŠLI NAČIN DA UNOVČE ZNANJE Najbolji studenti pomažu srednjoškolcima da savladaju teško gradivo

Ljubinko, Stefani i Mihajlo su mladi, obrazovani ljudi koji su oko sebe okupili grupu vršnjaka voljnih da drže privatne instrukcije učenicima srednjih škola i studentima.

Želja im je da mladim kolegama pruže priliku da unovče svoje znanje, a s druge strane školarcima pomognu u savladavanju teškog gradiva, piše Srpskainfo.

Studenti završne godine fizike Stefani Kondić i Mihajlo Tovilović, zajedno s diplomcem Ljubinkom Jovićem, koji je nedavno završio Fakultet političkih nauka, osnovali su u Banjaluci organizaciju „Empiria“ kroz koju pokušavaju realizovati svoju ideju.

Matematika, fizika, informatika predmeti su koji najčešće zadaju glavobolju đacima, i za koje oni najviše traže pomoć kroz privatne časove.

– Jednog dana, dok smo razgovarali o našoj budućnosti, došli smo na ideju da organizujemo instruktivnu nastavu, jer je naše znanje jedina stvar koju možemo da ponudimo. Kroz fakultet i studentsko udruživanje naučio sam kako funkcionišu nevladine organizacije i to smo sada primenili – pojašnjava Ljubinko Jović za Srpskainfo.

Kako kaže, već imaju bazu sa 20-ak predavača koji mogu da drže instrukcije iz prirodno-matematičkih predmeta, koji su godinama najaktuelniji. Kasnije planiraju da prošire ponudu i na ostale grane. Jedan školski čas cene 20 maraka, a za virtuelnu nastavu đaci trebaju dati 15 KM.

– S obzirom da primarno radimo sa osetljivom grupom, srednjoškolcima, koji su mahom maloletni, pre toga dobro proveravamo naše studente koji će držati instrukcije, u smislu koliko znanja poseduju i da li mogu dobro da ga prenesu na mlađe generacije. Važno nam je i da roditelji nemaju nikakvih briga, da znaju da su naši predavači pouzdani, jer su mnogi nepoverljivi kada trebaju nepoznatu osobu primiti u kuću. U planu nam je i da osposobimo svoj prostor, gde bi se mogle odvijati instrukcije – ističe ovaj mladi diplomac.

Pozivaju srednjoškolce i studente, ukoliko im treba pomoć, da im se jave putem društvenih mreža, gde već imaju svoju stranicu.

– Nadamo se da ćemo imati mogućnosti da pomognemo i jednoj i drugoj strani, dobrim studentima dati priliku da zarade, a srednjoškocima da steknu nova znanja i dobiju odlične ocene – poručuje Jović.

Nema sezonskih poslova

Dok omladina u inostranstvu radi brojne sezonske poslove, kako bi zaradili džeparac tokom školovanja, na našim prostorima to nije praksa, iako mladi imaju istu želju.

– U ovakvom privrednom ambijentu teško je naći posao kao svršeni diplomac na puno radno vreme, a kamoli da vas neko zaposli kao studenta koji će danas raditi, sutra neće. Pored toga, problem je i što nemamo zakon o studentskom radu koji bi bio prvi korak da se otvore mogućnosti za studente – kaže Jović.

BONUS VIDEO: Studenti se vraćaju u domove uz poštovanje mera