in

Naučnici izračunali kolike su šanse da se ZARAZITE U AVIONU i ovo su rezultati

Pomisao da tokom leta u avionu sedite zbijeni među potpunim strancima može biti zastrašujuća u vreme pandemije respiratornog virusa. Ali stručnjaci koji su ukazali da je zapravo vrlo malo dokumentovanih slučajeva transmisije u avionima poručuju da su šanse da se na taj način zarazite korona virusom manje nego što se mislilo.

Vazdušni saobraćaj drastično se smanjio zbog zatvaranja državnih granica, ali je i strah ljudi da će se zaraziti u avionima drastično uticao na to što su oni i dalje polu-prazni. Ako je verovati naučnicima, strah da je rizik od zaraze veći tokom leta potpuno je neosnovan.

Nakon što je otkriveno da je na letu iz Amerike za Tajvan 31. marta bilo 12 putnika koji u to vreme nisu imali nikakve simptome, ali su bili zaraženi, ostalih 328 putnika i članova posade na tom letu je testirano. Svi rezultati su bili negativni.

Proteklih meseci je bilo zabeleženih slučajeva transmisije virusa u avionima, ali je učestalost takve zaraze ipak je niska, prenosi “Si-En-En”. Studija objavljena u medicinskom časopisu “JAMA Network Open” analizirala je i rezultate dobjene nakon motrenja na četvorosatni let iz Tel Aviva u Frankfurt u martu. Samo dvojica putnika su zaražena tokom leta dok su sedeli direktno prekoputa ranije zaraženih turista.

Za sada se pretpostavlja da je jedini let gde je došlo o većeg prenošenja virusa bio onaj iz Velike Britanije za Vijetnam 2. marta. Na tom letu je jedan putnik zarazio 14 drugih.

Foto: ERIK S. LESSER / EPA;

Autori istraživanja kažu da je jedno od mogućih objašnjenja za nizak rizik od zaraze to što su moderni avioni opremljeni filterima koji pročišćavaju vazduh svaka dva do tri minuta. Filteri u tako napravljeni da hvataju 99,99 odsto svih čestica.

Pomaže i to što je od ponovnog uspostavljanja vazdušnog saobraćaja na snazi nošnje maski i mnoge druge zaštitne mere, poput merenja temperature pre leta. Kretanje unutar aviona je strogo ograničeno.

Profesor statistike sa univerziteta u Masačusetsu Arnold Barnet pokušao je da utvrdi da li prazno srednje mesto u avionu utiče na rizik od zaraze. Rezultati njegovog istraživanja, koje je zasnovao na konfiguraciji aviona Boing 737 i Erbas 320 koji imaju tri sedišta u svakom redu i uz pretpostavku da su svi putnici nosili maske, šansa da se putnik zarazi iznosi 1:4.300, a ako je srednje mesto prazno, ta šansa iznosi 1:7700.

– Tri stvari moraju da pođu po zlu da biste se zarazili tokom leta. U avionu mora da bude zaražena osoba. Ona bi morala da ima nekvalitetnu masku za lice. I, treće, morate biti dovoljno blizu te osobe da bi uopšte postojao rizik od zaraze – rekao je Barnet.