in

“Ne mogu da zaboravim momenat kad sam vas DRŽAO RUKU”

Nova knjiga novinara Boba Vudvorda “Bes” (Rage) otkriva neverovatne detalje o diplomatskim odnosima između američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una koji zasigurno spadaju u najneobičnije u 21. veku.

Vudvord je imao uvid u 25 pisama koje je Tramp razmenio sa Kimom, a CNN je objavio detalje iz dva.

“Ljubavna pisma”, kako ih je Tramp nazvao, svedoče o “diplomatskom dodvoravanju” zbog koga je Tramp, koji je ne tako davno nazivao Kima “malim raketašom”, preteći mu “vatrom i besom”, postao prvi američki predsednik koji se sastao sa severnokorejskim liderom, piše Vudvord. Pisma navodno obiluju “ličnim zakletvama na vernost, koje se mogu porediti sa zavetima vitezova Okruglog stola ili izjavama radi pridobijanja naklonosti voljene osobe”.

Kim se u nakićenim pismima obraća američkom predsedniku sa “Vaša ekselencijo”:

– Još ne mogu da zaboravim istorijski trenutak kada sam čvrsto držao ruku Vaše ekselencije na prelepom i svetom mestu, a ceo svet gledao sa velikim zanimanjem i nadom da će ponovo doživeti takvu čast – piše Kim u pismu Trampu 25. decembra 2018. i dodaje da bi ponovni sastanak “sa Vašom ekselencijom ličio na scenu iz naučnofantastičnog filma”.

Trampov odgovor je bio konkretniji, ali ipak laskav. U pismu Kimu 28. decembra, Tramp piše: “Kao i Vi, ne sumnjam da će između naše dve zemlje biti postignut veliki napredak i da smo Vi i ja jedina dva lidera koja to mogu da izvedu.”

Tramp je na Tviteru objavio dva od ukupno 27 pisama, ali preostalih 25 niko ranije nije video. Vudvord je imao uvid u sva pisma, ali nije dobio kopije, već je snimio transkripte na audio-rekorder.

Trampova odluka da se sastane s Kimom tri puta – u Singapuru, Vijetnamu i demilitarizovanoj zoni između dve Koreje – svakako je nešto po čemu će ostati upamćen kada je u pitanju spoljna politika. Ti susreti i prepiska usledili su posle perioda velikih tenzija 2017, kada je Pjongjang obavio seriju provokativnih raketnih testova, a Tramp reagovao podsmevajući se Kimu na Tviteru.

Slavni trenutak

Posle drugog sastanka, Kim je u junu 2019. pisao Trampu da je “svaki minut koji smo proveli zajedno pre 103 dana u Hanoju takođe bio slavni trenutak koji će postati deo dragocenih sećanja”.

“Takođe verujem da će duboko i posebno prijateljstvo između nas delovati kao magična sila”, dodao je Kim.

U odgovoru Kimu, neposredno pre nego što je predložio sastanak u demilitarizovanoj zoni, američki predsednik je napisao da “Vi i ja imamo jedinstven stil i posebno prijateljstvo”.

– Samo Vi i ja zajedno možemo da rešimo sporove između dve države i okončamo neprijateljstvo koje je trajalo 70 godina, posle čega će nastupiti era napretka za Korejsko poluostrvo koji će nadmašiti naša najsmelija očekivanja – a Vi ćete biti taj koji ćete voditi – napisao je Tramp.

– Biće to od istorijskog značaja!

“Veoma sam uvređen”

Posle susreta u demilitarizovanoj zoni, Tramp je 30. juna napisao Kimu: – Zaista je bilo divno što smo danas bili zajedno – a u prilogu poslao kopiju naslovne stranice “Njujork tajmsa”. Dva dana kasnije Tramp je Kimu poslao 22 fotografije sa sastanka.

– Ove slike su divna uspomena za mene i svedoče o jedinstvenom prijateljstvu koje se rodilo između nas dvojice – napisao je.

Mesec dana kasnije Kim je odgovorio, ali ovoga puta preovladao je drugačiji ton, koji je Vudvord opisao kao odgovor “razočaranog prijatelja ili ljubavnika”. Kim je, naime, bio ljut zbog toga što vojne vežbe Južne Koreje nisu u potpunosti prestale.

– Veoma sam uvređen i ne želim da krijem to osećanje od Vas. Zaista sam duboko uvređen – napisao je Kim.

– Vaša ekselencijo, veoma sam ponosan i počastvovan što je naš odnos takav da mogu da razmenjujem s Vama najskrivenija razmišljanja.

Foto: KCNA / EPA;

“Bio je potpuno spreman da krene”

Vudvord piše da je prepiska između Trampa i Kima počela posle perioda ozbiljnih tenzija 2017. Trampov tim za nacionalnu bezbednost strahovao je da se Amerika bliži nuklearnom ratu, a tadašnji sekretar odbrane Džejms Matis ocenio je Trampovo podsmevanje Kimu kao “neproduktivno, detinjasto i opasno”.

– Već posle drugog razreda osnovne škole prestao sam da uživam u ponižavanju drugih – rekao je Matis navodno Trampu, koji je u intervjuima s Vudvordom tvrdio da je njegova odluka da se sastane s Kimom sprečila rat.

Bob Vudvord

Foto: ERIK S. LESSER / EPA;

Bob Vudvord

– Bio je potpuno spreman da krene (u rat). I mislio je da će krenuti, ali onda smo se sastali – rekao je Tramp Vudvordu 13. decembra 2019.

U drugom intervuu 30. decembra 2019. rekao je:

– Da nisam predsednik, bili bismo – možda bi se on do sada i završio, a možda i ne – bili bismo u velikom ratu.

Foto: RAS Srbija

“Hajdemo zajedno u bioskop”

Na drugom sastanku februara 2019, Tramp je već poznavao Kima, ali još nije bio spreman za sporazum. Dvojica lidera su raspravljala o tome koja će nuklearna postrojenja Pjongjang demontirati.

– Znam ih sve, bolje nego bilo ko u Americi. Valjda Vam je to jasno – rekao je Tramp, ali pošto Kim nije hteo da popusti, Tramp je pokušao sa drugačijim pristupom – piše Vudvord.

– Radite li još nešto osim što ispaljujete rakete u vazduh? Hajdemo zajedno u bioskop, hajde da odigramo partiju golfa – rekao je navodno Tramp.

Nakon što je Vudvord došao do pisama, Tramp ga je u telefonskom razgovoru u januaru 2020. upozorio da se ne podsmeva Kimu.

– Ne rugajte se Kimu. Ne želim da budem umešan u nuklearni rat zato što ste ga izvrgavali ruglu.

VIDEO Kim Džong Un se rukuje sa Trampom