in

Ne prekidamo vezu sa Belorusijom, samo ćemo NAPRAVITI PAUZU

Ukrajina neće prekinuti diplomatske veze sa Belorusijom, već će “napraviti pauzu” u njihovom razvoju dok se unutrašnja situacija u Belorusiji ne stabilizuje, izjavio je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitri Kuleba.

Osvrćući se na situaciju u Belorusiji, vrhovni diplomata je naglasio da su odnosi dve zemlje “veoma duboki i opsežni”, i napomenuo je veliki broj zvaničnih kontakata na svim nivoima, prenosi TAS S.

Međutim, izrazio je neutralan stav u vezi sa političkim događajima posle predsedničkih izbora.

“Pravimo pauzu u svim kontaktima dok se situacija u Belorusiji ne stabilizuje. Ne prekidamo veze s Belorusijom, pravimo pauzu u pripremi i realizaciji zvaničnih sastanaka između naših zemalja. Ali nema razloga za prekidanje diplomatskih veza, ne planiramo da preduzmemo ovaj korak”, izjavio je ministar.

Pored toga, šef ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova izjavio je da Belorusija treba da sprovede nove i “poštene” predsedničke izbore.

“Podržavamo ideju da bi novi izbori, pošteno i pravedno organizovani, odgovorili na mnoga ključna pitanja u Belorusiji”, naglasio je najviši diplomata.

U nedelju, 23. avgusta, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u intervju za Juronjuz izjavio je da bi bio na mestu Aleksandra Lukašenka pristao na ponovne izbore.

Portparol beloruskog Ministarstva spoljnih poslova Anatoli Glaz na to je odgovorio da Belorusija nema potrebu za “otrcanim savetima” ukrajinskog rukovodstva i da bi želela da nađe podršku i razumevanje.

Foto: Tanjug/AP

Predsednički izbori u Belorusiji održani su 9. avgusta. Prema podacima Centralne izborne komisije, aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio je 80,10 odsto glasova, dok je Svetlana Tihanovska, koja se smatra njegovom glavnom rivalkom, dobila 10,12 odsto glasova.

Nakon što su rezultati izlaznih anketa objavljeni kasno 9. avgusta, u centru Minska i drugih gradova buknuli su masovni protesti, na kojima je u početku dolazilo do sukoba demonstranata i policije.