in

NEĆE BITI RAKIJE Šljive u Potkozarju ima samo za pekmez

Zbog izuzetno loše godine, u Srpskoj će biti manjak domaćeg voća na tržištu, zbog čega će cena biti mnogo veća, rekao je za Srpskainfo Dragoja Dojčinović, predsednik Udruženja voćara Republike Srpske.

On naglašava da će rod pojedinih vrsta biti prepolovljen, što se iskazalo prilikom berbe breskve, a sada je to vidljivo i u zasadima šljive, piše Srpskainfo.

Ovo voće je rodilo samo u pojedinim mestima, gde nije bilo jakog mraza u proleće. Zato će šljive biti dovoljno samo za pekmez, ali ne i rakiju te druge potrebe, kaže Dojčinović.

– Rod jabuke manji je za 50 odsto, dok je rod kruške umanjen i za više od 60 odsto. Na području Majevice gubici šljive su oko 80 odsto, ali je u Potkozarju šteta još veća – rekao je Dojčinović.

Foto: C. Kovačević / RAS Srbija

Manje šljive u odnosu na prošlu godinu

Dodaje da je rod maline takođe prepolovljen, ali da će malinari nadoknaditi gubitke dobrim kvalitetom i većom cenom ovog voća.

– Problem je što je rod pojedinih voćnih vrsta, kao što je jabuka, bio slabiji i prošle godine, tako da nemamo zaliha, pa će kompletna industrija koja se temelji na ovom voću biti veoma skupa – istakao je Dojčinović.

Voćari iz Srpske, tvrdi on, neće biti u mogućnosti ni da snabdiju domaće tržište, ni da obezbede dovoljne količine jabuke za ugovoreni izvoz u Rusiju.