in

“NEMA STACIONIRANJA U SRPSKOJ” Dodik ističe da se migranti trebaju vratiti u matične zemlje

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da u Srpskoj neće biti stacionirani migranti, bez obzira na želje iz Federacije BiH (FBiH).

– Mislim da se ništa neće dobiti što se vraćaju migranti iz Unsko-sanskog kantona prema Republici Srpskoj jer je činjenica, da čim izađu iz autobusa, vraćaju se u ovaj kanton. Oni ne žele da ostanu ovde, a to što neke političke partije iz FBiH žele da koncentrišu migrante, drugo je pitanje – rekao je Dodik novinarima u Laktašima, prenosi Srpskainfo.

On je podsetio da značajan broj migranata želi da ide u zemlje zapadne Evrope.

– Ulazak prema Evropi je najlakši kroz Unsko-sanski kanton i to oni savršeno dobro znaju. Naš zadatak je bio da sprečimo migrante da vrše torturu nad ljudima u Srpskoj, što smo ispunili – dodao je Dodik.

On je istakao da će Policija Republike Srpske sprečavati stacioniranje migranata u Srpskoj.

– Nastavićemo sa istom politikom u ovom pogledu i sve je apsolutno jasno – zaključio je Dodik.

Dodik kaže da je Predsedništvo BiH na poslednjoj sednici donelo nekoliko dobrih zaključaka, među kojima je i o readmisiji, odnosno povratku migranata u matične zemlje.

– U strukturi migranata najveći broj je iz Pakistana, dakle zemlje koja nije ugrožena ratom. Ova zemlja ima neke verske ugovore, ali nikada nije sa BiH imala ugovor o readmisiji, kao ni Maroko. Ovde imamo ljude iz Maroka i onda se zaista postavlja pitanje kako su došli – rekao je Dodik, ističući da je dat zadatak Savetu ministara da sa svim zemljama potpiše sporazum o readmisiji.

BONUS VIDEO: Dramatičan snimak: Migranti prelaze reku Evros u Grčkoj