in

Nemačka: Biskupija se ograđuje od skupljanja novca za negaciju Jasenovca

Nemačka biskupska konferencija saopštila je da se biskupija Hildeshajm ograđuje od objava katoličkog sveštenika Vinka Puljića, koji je na svom Fejsbuku pozivao ljude da novčano podrže negatore Jasenovca.

Puljić je 12. septembra objavio post u kome se navodi da Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac poziva sve da svojim donacijama pomognu utvrđivanje realne slike događaja u logorima Jasenovcu i Staroj Gradiški, kao i drugih zbivanja u Drugom svetskom rati i poratnom razdoblju.

“Od osnivanja Društva 2014. godine naši članovi su nizom knjiga, članaka, feljtona i javnih istupa snažno u javnosti osporili crne mitove o jasenovačkom logoru”, naveo je Puljić.

Reč je o objavi koju potpisuje kontroverzni publicista Igor Vukić, autor knjige Radni logor Jasenovac, u kojoj negira zločinački karakter tog ustaškog logora, a Puljić ju je preneo na svom Fejsbuku.

Po mišljenju biskupije Hildeshajm, na čijem području Puljić obavlja svoj pastoralni i, očigledno, politički angažman, greh je pozivati da se finansiraju negatori Jasenovca.

Portparol bisupije Volker Bauerfeld izjavio je da će hrvatskog sveštenika pozvati da se ogradi od Društva za istraživanje logora Jasenovac. “Za jednog katoličkog sveštenika neprihvatljive su simpatije prema fašističkim pokretima”, naglasio je Bauerfeld i dodao da se “poruke jevanđelja ne mogu spojiti s fašizmom”, prenosi Index.

On je istakao da Puljić nije dijecezanski sveštenik njihove biskupije i da će se o njegovoj sudbini odlučiti nakon konsultacija sa centralom Hrvatske katoličke misije u Frankfurtu.