in

NEMAČKI DIPLOMATA: Prerano smo priznali Hrvatsku, Tuđman imao plan za etničko čišćenje Srba

Bivši nemački diplomat na Balkanu Gert-Hinrih Arens, koji je devedesetih godina bio prvi sekretar ambasade u Beogradu, tvrdi da je Nemačka prerano priznala Hrvatsku, a da je Franjo Tuđman imao plan etničkog čišćenja i proterivanja Srba.

U intervjuu za Dojče Vele nemački diplomata kaže da nije bio ni prosrpski, ni prohrvatski orijentisan i da 1991. godine, kada su događaji već kulminisali nije bilo moguće izbjeći rat.

– Tada je već bilo kasno- kaže diplomata koji je učestvovao u donošenju mnogih važnih odluka iz tog vremena.

– Ima jedna tačka kod koje nisam saglasan sa nemačkom politikom. Mi smo priznali Hrvatsku i Sloveniju negde oko Božića 1991. godine. Postojala je odluka Evropske zajednice da to bude sredinom januara. Priznanje je bilo ispravno, ali je trebalo da usledi sredinom januara kao i kod drugih.

Na pitanje da li je to kod Srba promenilo percepciju prema Nemačkoj, koju su krivili za raspad Jugoslavije Arens kaže da se nezadovoljstvo nemačkom odlukom osetilo kod svih Evropljana.

– I lord Karington bio je veoma nezadovoljan nemačkom politikom i zato me isključio iz razgovora oko Bosne.

Diplomata kaže da je veliki uticaj na tadašnjeg nemačkog kancelara Helmuta Kola imao novinar Frankfuter Algemajne Cajtuna Rajsmiler koji je zastupao hrvatsku stranu, a onda je Kol vršio pritisak i na šefa diplomatije Genšera.

Tvrdi da je zločina bilo na obe strane, a da su Hrvati činili zločine oko Gospića, gde su uništena srpska sela i ubijeni Srbi.

– Tu ima nešto što treba javno da se kaže i Hrvatima. Dobroslav Paraga iz HOS-a i ceo HOS su izgledali tačno kao ustaše.

 Postoji izvještaj UN-ovog specijalnog izvestioca za ljudska prava Tadeuša Mazovjeckog koji je posetio Sektor Zapad nakon operacije Bljesak. On je napisao da je tamo bilo hrvatskih ratnih zločina, teških- tvrdi diplomata uz dodatak da su se Srbi pripremali ako dođe do opšteg napada na srpska sela u Hrvatskoj.

Za Tuđmana nemački diplomata kaže da ga mnogi nisu voleli jer nije imao smisla za humor.

– Nikada se nije smejao, a nije ni dobro govorio engleski, pa sam sa njim uvek govorio na srpsko-hrvatskom. Milošević je s druge strane vrlo dobro govorio engleski, on je radio u Americi i bolje je znao kako funkcionišu Englezi i Amerikanci. On je obično bio dosta ljubazan, ali teško je bilo dobiti od njega nešto konkretno.

(Novosti.rs)