in

“NIJE MI JASNO, OVO JE NEKA ZABUNA” Prijatelj PROFESORKE S POTERNICE koja je uhapšena zbog navodnog šverca droge opisao šta se dogodilo na granici

Vest da je pogranična policija BiH na prelazu Vardište kod Višegrada uhapsila, po poternici Interpola, N.Š. (44), profesorku engleskog iz Beograda “zbog trgovine narkoticima”, za šta je zaprećena kazna i do 30 godina zatvora, ima i drugu stranu.

Prvi put posle gotovo dve nedelje od kada je ova žena lišena slobode, a nadležni sud u Sarajevu joj odredio ekstradicioni pritvor do izručenja Francuskoj na čiju inicijativu je i raspisana poternica, za “Novosti” je govorio njen dugogodišnji prijatelj i očevidac hapšenja B. M.

Foto: granpol.gov.ba / RAS Srbija
N.Š. uhapšena na granici

– U danu kada se to dogodilo, vraćali smo se sa Šarganske osmice i uputili se prema Višegradu, jer je ona želela da vidi Andrićgrad. Prošli smo bez problema našu kontrolu, a onda su nas posle uvida u lične karte zaustavili na bosaskoj. Mojoj prijateljici su kazali da napusti vozilo i suočili je sa poternicom. Izašla je, čuo sam da je govorila: “Ništa mi nije jasno, ovo mora da je neka zabuna”. Razgovor u pograničnoj policiji trajao je petnaestak minuta, onda su mom automobilu prišli i policajci i carinici BiH. Ne detaljno, nego duplo toliko, pretresli su mi automobil. Kamerama, po stvarima ispod automobila… I, to je potrajalo. Rekli su mi: “Vi ste slobodni i možete da nastavite put ili da se vratite u Srbiju” – priča on.

M. B. je nastavio put i, kako kaže, bio u tužilaštvu kada je N. Š. potvrđeno ono što je već čula na graničnom prelazu.

– Mi ovde nemamo s vama ništa osim da vas zadržimo do izručenja Francuskoj i ona se izjasnila za ubrzanu proceduru, odnosno ekstradicioni pritvor od 15 dana i taj rok upravo ističe. Za to vreme omogućena su joj tri telefonska poziva. Da se čuje sa advokatom, roditeljima, ali je problem što joj zbog korone nije dozvoljeno ni da se advokat s njom sretne niti da ovlašćenje potpiše kako bi se pribavili dokumenti, kao što je ključni listing prelaska granice i boravak u mestu gde joj se pripisuje delo. To je Bordo, u kom ona nikada nije bila – proča B. M.

On svedoči da je prijatelj sa N. Š. gotovo deceniju i da zna da je u životu kao i u svom poslu bila uzorna.

– Ona je razredni starešina u jednoj beogradskoj školi u kojoj su u toku sa problemom. Toliko dobro je poznajem da mi ne bi promaklo bilo šta što je porok, a ni ja sa takvom osobom ne bih imao šta da tražim. I, istina je da svi koji je poznaju, o njoj mogu isto da govore kao ja, zato su u neverici šta se događa – kaže B. M.

On priča da ih je spojila ljubav prema fudbalu, ista muzika, putovanja i potpuno zdrav život.

– Verujem da će iz ovoga izaći onako kako je i živela. Čista obraza. Nismo se čuli. Poziv očekujem, uskoro, iz Francuske – zaključuje B. M.

Nije kažnjavana

Advokat Miloš Stevanović iz Bijeljine, zastupnik N. Š. kaže da ona nikada niej bila krivično ili prekršajno gonjena.

– Njen dosije je bez ijedne mrlje i ja verujem da će iz Francuske stići vest da je posredi greška ili zabuna – odgovorio je Stevanović.