in

“NIKADA SE NEĆEMO PREDATI” “Šarli ebdo” ponovo objavljuje kontroverzne karikature proroka Muhameda, zbog kojih je bio meta islamista (FOTO)

Francuski satirični nedeljnik “Šarli ebdo”, koji je bio meta masakra u napadu islamista 2015. godine, saopštio je danas da ponovo objavljuje kontroverzne karikature proroka Muhameda kako bi obeležio početak suđenja navodnim saučesnicima u napadu.

– Nikada se nećemo predati. Nikada nećemo odustati – napisao je direktor nedeljnika Loran Suariso u uredničkom komentaru uz ponovno objavljene karikature u novom broju.

Dvanaest ljudi, uključujući i neke od najpoznatijih francuskih karikaturista, ubijeni su 7. januara 2015. godine kada su braća Said i Šerif Kuaši upali naoružani u kancelarije “Šarli ebdoa” u Parizu.

Njih dvojica su ubijeni odmah nakon masakra, a sutra u Parizu počinje suđenje grupi od 14 njihovih navodinih saučesnika. Njima će se suditi i za napad na jedan jevrejski supermarket.

Na naslovnoj strani novog izdanja “Šarli ebdoa” prikazano je više od deset karikatura koje je prvi štampao danski dnevni list “Jilands posten” 2005. godine, a potom i francuski neđeljnik 2006. godine. Taj potez izazvao je velike proteste u muslimanskom svetu, podseća AFP.

Na centralnom delu naslovne strane je karikatura proroka koju je nacrtao karikaturista Žan Kabu, koji je ubijen u masakru.

Napadači ubijaju policajce tokom napada na “Šarli ebdo”

– Sve ovo, samo zbog toga – piše na naslovnoj strani.

Urednički tim je napisao da je sada pravi trenutak za ponovno objavljivanje karikatura, uz ocenu da je to “esencijalno” pošto počinje suđenje.

– Često su od nas tražili posle januara 2015. godine da objavimo druge karikature Muhameda. Uvek smo to odbijali, ne zato što je zabranjeno – zakon nam dozvoljava da to uradimo – nego zato što je bio potreban dobar razlog, razlog koji ima značenje i koji nečim doprinosi debati – piše u komentaru.