in

Niko ne zna kako je iz strogo čuvanog muzeja nestala Van Gogova slika vredna 13,5 miliona evra

Kao u zapletu nekog krimi filma odigrala se jedna od najneverovatnijih pljački umetnina na svetu. Počela je tako što je, povodom izložbe u čast godišnjice rođenja Vinsenta van Goga, jedno od njegovih prvih dela – “Prolećna bašta”, preneto iz muzeja u Groningeru u muzej u holandskom gradu Laren. Ubrzo potom, usred noći, slika je misteriozno ukradena uprkos obezbeđenju i brojnim savremenim zaštitnim sistemima. Policija više od šest meseci nema nikakav trag o ovom umetničkom delu.

Misterija bi ipak mogla da bude rešena, a slika vredna 13,5 miliona evra mogla bi da se ponovo nađe pred ljubiteljima umetnosti i to zahvaljujući ekskluzivnoj umetničkoj izložba Missing Masterpieces, pod pokroviteljstvom kompanije Samsung. U pitanju je jedinstvena digitalna kolekcija nekih od najčuvenijih i najintrigantnijih remek-dela za koja se strahuje da su zauvek izgubljena.

Izložba koja će biti dostupna korisnicima na njihovim Samsung The Frame televizorima, ali i na zvaničnom sajtu kompanije Samsung, osmišljena je tako da ljudima predstavi ne samo neponovljiva umetnička dela, već i da pruži priliku svim detektivima-amaterima da se oprobaju u rešavanju misterije nestalih slika. Poenta je da svi aktivno učestvuju u potrazi za čuvenim delima tako što će deliti svoje savete, teorije ili tragove na zvaničnom Instagram nalogu kompanije Samsung, uz korišćenje haštaga #MISSINGMASTERPIECES.

Foto: Promo

The Frame televizori nisu slučajno izabrani za ovu neobičnu izložbu. Zbog svog jedinstvenog dizajna koji podseća na ram za slike, on funkcioniše i kao multimedijalna umetnička platforma, dok se ujedno savršeno uklapa u svaki enterijer kada nije u upotrebi. Onog trenutka kada se ovaj TV isključi, uklučuje se Umetnički režim, transformišući prazan, crni ekran u galeriju najlepših svetskih kolekcija umetnosti. Pored toga, zahvaljujući Samsung Quantum Dot tehnologiji boje na ovom televizoru imaju 100% trodimenzionalni opseg, dok Dual LED tehnologija povećava kontrast na osnovu temperature pozadinskog osvetljenja radi postizanja savršenog tona. Ono što se dobija spojem ove dve tehnologije su neverovatno realistične boje koje čak i pod širokim uglom gledanja zadržavaju bogatstvo detalja i teksture.

Foto: Promo

Među slikama koje su predstavljene na ovoj digitalnoj izložbi su i ukradena “Prolećna bašta” ali i čuveni Van Gogov “Portret doktora Gašea”, zatim “Bela patka” Žan-Batista Udrija, “Pogled na Over sir Oaz” Pola Sezana, remek-delo Kloda Monea “Most Vaterlo”… U njima će moći da se uživa, ali i aktivno učestvuje u rešavanju misterije o njihovom nestanku. Ako se pridružite milionima ljubitelja umetnosti širom sveta značiće vam i saveti pravog stručnjaka iz ove oblasti.

Dr Noa Čarni, osnivač Udruženja za istraživanje kriminalnih radnji protiv umetnosti (ARCA), koji je učestvovao u organizovanju Missing Masterpieces izložbe, kaže da je najbolje početi sa slaganjem svih delova slagalice koji su vam dostupni.

– Ja to nazivam “mapiranje umetničkog zločina.” Zapišite sve detalje koje možete da sakupite o tome ko, šta, gde, kada i kako (ponekad i zašto) je učestvovao u kriminalnoj radnji. Što više informacija imate, lakše će te razumeti samu misteriju i moći ćete da uočite praznine ili obrasce – savetuje on i dodaje da izgubljena umetnička dela, uprkos malim šansama, mogu biti ponovo pronađena. Često na potpuno neočekivanim mestima. Primera radi, Karavađova slika Judita obezglavljuje Holoferna pronađena je na jednom tavanu u Tuluzu, a nekoliko dela Aleksandra Koldera i Vilema de Kuninga nađena su u staroj ostavi jedne bolnice u Njujorku ovog leta.

Izložba nestalih remek-dela Missing Masterpieces biće aktivna do 10. februara 2021. godine, a svih 12 umetnina biće dostupno korisnicima The Frame televizora u okviru Samsung Art Store.