in

NOVI DETALJI O TERORISTI KOJI JE ZAVIO FRANCUSKU U CRNO Napadač stigao vozom iz Italije sa dokumentom Crvenog krsta

Osumnjičeni za današnje ubistvo tri osobe u crkvi u Nici je Tunižanin, koji je u Francusku došao vozom iz Italije, noseći sa sobom identifikacioni dokumet italijanskog Crvenog krsta, saopštio je glavni tužilac za borbu protiv terorizma Žan-Fransoa Rišar.

Foto: Daniel Cole / Tanjug/AP

Rišar je na konferenciji za novinare rekao je da je osumnjični stigao u Italiju preko ostrva Lampeduza 9. septembra, a onda otputovao za Pariz 9. oktobra, prenosi AP.

On je dodao da je, prilikom dolaska, osumnjičeni imao kod sebe identifikacioni dokument italijanskog Crvenog krsta i da se presvukao na železničkoj stanici, pre nego što je ušetao u crkvu s namerom da izvrši napad, dodaje Rojters.

Rišar je rekao da je napadač rođen u Tunisu 1999. godine.

Kako je dodao, osumnjičenog su snimile video kamere na železničkoj stanici u Nici, a on je odatle prošetao 400 metara do crkve Notr Dam u tom gradu.

Nica posle napada

Foto: SEBASTIEN NOGIER / EPA;

Nica posle napada

Francuska policija je prethodno saopštila da je osumnjičeni 21-ogodišnji Brahim Osom.

On potiče iz sela Sidi Omar Buhažla nedaleko od Kairuana, ali odnedavno živi u gradu Sfaks, naveli su izvori iz Tunisa.

Francuska policija je upucala napadača koji je nožem ubio tri osobe, od kojih je jednoj ženi odsekao glavu, a nekoliko povredio kod katedrale Notr Dam u Nici.

Muškarac je tokom napada uzvikivao “Alahu Akbar”.

Francuske vlasti otvorile su istragu o tom slučaju tretirajući ga kao terorizam.

Netanijahu: Pokazati solidarnost protiv pošasti terorizma

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu osudio je današnji napad u francuskom gradu Nici, u kojem su ubijene tri osobe, i poručio da svi civilizovani narodi treba da pokažu solidarnost sa Francuskom u borbi protiv “pošasti terorizma”.

Netanijahu je na Tviteru naveo da je Izrael ujedinjen u šoku i osudi užasnog napada u crkvi Notr Dam, prenosi AP.

– Svi civilizovani narodi moraju da pokažu punu solidarnost s Francuskom protiv pošasti terorizma – naveo je Netanijahu ističući da ne može biti opravdanja ili vrdanja.

U današnjem napadu u Francuskoj ubijene su tri osobe, od kojih je jednoj odsečena glava.

Muškarac je tokom napada uzvikivao “Alahu Akbar”. Francuske vlasti otvorile su istragu o terorizmu.

I Bajden osudio napad

Kandidat demokrata na predsedničkim izborima u SAD Džo Bajden osudio je večeras “užasan napad” u Francuskoj i poručio da će njegova administracija, ako bude izabran, sarađivati sa saveznicima kako bi se zaustavilo “ekstremističko nasilje” u svim oblicima.

Bajden je na Tviteru naveo da on i njegova supruga Džil misle na Francuze u svojim molitvama, “nakon užasnog napada u Nici, čija su meta bili nevini ljudi u crkvi”.

Džozef Bajden

Džozef Bajden

– Administracija Bajden-Haris sarađivaće sa svojim saveznicima i partnerima kako bi se sprečilo ekstremističko nasilje u svim oblicima – poručio je Bajden.

Prethodno je danas kandidat republikanaca i aktuelni predsednik SAD Donald Tramp izrazio podršku Francuskoj posle napada, u kojem su ubijene tri osobe u Nici.

VIDEO: Makron: Napad u Nici je čin islamskog terorizma