in

Novi prodor u odnosima Srbije i SAD, napravljena neka vrsta otklona u odnosu prema Rusiji i Kini

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović ocenjuje da potpisani Vašingtonski ekonomski sporazum između Beograda i Prištine donosi novi prodor u odnosima Srbije sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema rečima Đukanovića, po prvi put u poslednjih trideset godina, dolazi do značajnijeg partnerstva između Srbije i SAD, dveju zemalja koje su imale velikih međusobnih nesuglasica i problema.

– U tome je i najveća diplomatska pobeda Srbije – kaže on za Tanjug.

Đukanović nije imao komentar na pitanje Tanjuga da li je odluka vlade Srbije da obustavi zajedničke vojne vežbe sa svim međunarodnim partnerima, doneta kako bi se potvrdio stav Srbije o vojnoj neutralnosti i nepromenjivosti njene spoljne politike.

Upitan o tumačenjima geopolitičkih posledica Sporazuma u Vašingtonu, poput ocena da prodor u odnosima Srbije sa SAD znači i zaokret u odnosu prema Rusiji i Kini, Đukanović kaže da svaka spoljnopolitička odluka “ima svoje posledice”.

– Jasno je da je napravljena neka vrsta otklona u odnosu prema ovim dvema zemljama i mislim da će se to svakako odraziti na naše odnose sa Rusijom i Kinom – ocenio je Đukanović.

On kaže da se pojedine tačke sporazuma odnose direktno na Rusku Federaciju i Kinu.

– Diversifikacija energetskih izvora odnosno snabdevanje Srbije i iz nekih drugih izvora, a ne samo iz Ruske Federacije, tačka je sporazuma koja se odnosi na Rusiju, dok je ona koja upućuje na 5G mrežu takva da se vidi distanciranje od Kine – smatra Đukanović.

VIDEO: Potpisivanje sporazuma Srbije i Kosova u Beloj kući