in

Očekujemo novi tip vlade Crne Gore, nakon 30 godina

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji izjavio je da Evropska komisija očekuje konstituisanje novog parlamenta i formiranje nove vlade Crne Gore.

On je istakao da je to prvo iskustvo posle 30 godina da Crna Gora ima novi tip vlade.

Varhelji je naglasio da je Crna Gora bila predvodnik u pregovorima o pridruživanju, ali da je značajan posao i dalje potreban.

“Sa svim otvorenim poglavljima, meseci koji su pred nama treba da budu iskorišćeni kako bi se produbile i ubrzale političke i ekonomske reforme, posebno u oblasti vladavine prava, u kojima je sledeća prekretnica ispunjavanje privremenih merila u poglavljma 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava”, naveo je Varhelji govoreći pred Odborom za spoljne i evropske poslove italijanskog Doma poslanika.

On je naveo da se politika Evropske komisije prema zemljama regiona zasniva na tri stuba – novoj metodologiji proširenja, otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, te na ekonomskom i investicionom planu koji će biti predstavljen narednog meseca, prenosi portal RTCG.

Varhelji je istakao da što pre bude umanjen ogroman jaz u ekonomskom razvoju između zapadnog Balkana i EU, brže će se stvarati otporne, jake i održive tržišne ekonomije, a zemlje će brže biti spremne da se pridruže EU.