in

Od izbora nekoliko ljudi umrlo pod misterioznim okolnostima

Situacija u Belorusiji se sve više zaoštrava: od devetog avgusta narod demonstrira na ulicama, zahtevajući okončanje režima predsednika Aleksandra Lukašenka. “Poslednji evropski diktator” svim silama nastoji da održi vlast: na početku protesta policija je brutalno napadala demonstrante, sada se uzdržava od nasilja, ali hapšenja su učestala. Prema podacima organizacije za ljudska prava “Vesna”, samo u noći između četvrtka i petka uhapšeno je 260 osoba.

Strah od nasilja raste, pogotovo što Lukašenko uživa podršku ruskog predsednika Vladimira Putina. Do sada je najmanje šest osoba, kojima je zajedničko da su na neki način povezani s protestima, izgubilo život pod sumnjivim okolnostima.

Aleksandar Tarajkovski

Desetog avgusta uveče Aleksandar Tarajkovski bio je u epicentru sukoba između policije i demonstranata. Njegova supruga je izjavila za “Radio Svaboda” da je Tarajkovski (44) otišao na protest zato što se “naljutio zbog hapšenja”. Istog dana belorusko ministarstvo unutrašnjih poslova izvestilo je da je umro jedan demonstrant, ne navodeći njegovo ime. Preminuli je navodno pokušao “da baci neidentifikovanu eksplozivnu napravu na policajca” (kasnije je navodno utvrđeno da je u pitanju ručna bomba), ali je ona “eksplodirala u njegovoj ruci”, te je “pretrpeo povrede koje su prouzrokovale negovu smrt”.

Tek dva dana kasnije policija je obavestila suprugu Aleksandra Tarajkovskog o njegovoj smrti. Ona kaže da ni trenutka nije verovala u verziju policije, a video-snimci joj daju za pravo.

Grupa ruskih blogera “Conflict Intelligence Team” analizirala je nekoliko snimaka događaja i konstatovala da je na Tarajkovskog pucao ili pripadnik specijalne jedinice Komiteta za državnu bezbednost Belorusije “Alfa”, ili oficir specijalnih snaga Ministarstva unutrašnjih poslova. Šef beloruskog ministarstva unutrašnjih poslova Juri Karajev na kraju je priznao da je Tarajskovski umro od metka, a ne eksplodirane bombe, kako je ranije saopšteno.

Aleksandar Vihor

Mladi Aleksandar Vihor (25) uhapšen je u Gomelju na dan predsedničkih izbora devetog avgusta. Ministarstvo unutrašnjih poslova tvrdi da je učestvovao u protestima protiv Aleksandra Lukašenka. Njegova majka je, međutim, izjavila za informativni portal “Tut” da je toga dana krenuo kod devojke, koju je poslednji put pozvao na dan hapšenja u pet ujutro.

Jedanaestog avgusta porodica saznaje da je u samici, a 12. avgusta majku obaveštavaju da joj je sin mrtav. Uzrok smrti: predoziranje drogom. Porodica, međutim, tvrdi da je Vihor bio sportista i da nikada nije koristio droge. Osim toga, postavlja se pitanje kako je došao do droge kad je bio u samici. Vlasti do današnjeg dana nisu pokrenule istragu o okolnostima njegove smrti.

Genadij Šutov

Genadij Šutov (44) je nestao 11. avgusta posle protesta protiv Lukašenka u centru Bresta. Porodica danima nije znala gde je, da bi 13. avgusta saznali da je primljen u vojnu bolnicu u Minsku zbog “otvorene rane od projektila ispaljenog iz vatrenog oružja”. Preminuo je 19. avgusta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je, međutim, još 12. avgusta izvestilo da je policija u Brestu pucala na demonstrante 11. avgusta uveče, sa ciljem da ih ubije, prenosi “Štern”.

– Radi zaštite zdravlja pripadnika, oružje je korišćeno u svrhu ubijanja. Jedan od napadača je ranjen – saopšteno je tada. Policija se na taj način navodno branila od “agresivnih građana”.

Očevici su izjavili da Šutov nikoga nije napao i da je metak ispaljen s krova. Za sobom je ostavio petoro dece. Ni u ovom slučaju nije pokrenuta istraga.

Artjom Porukov

Devetnaestogodišnji Artjom Porukov preminuo je u noći 16. avgusta, prema podacima MUP, učestvovao je u “masovnim demonstracijama”, kada ga je pregazio automobil. Međutim, u trenutku nesreće u Minsku nije bilo demonstracija.

– Artjom nije ni u čemu učestvovao, jednostavno se vraćao kući – izjavio je za “Euroradio” njegov rođak.

– Iz nekog razloga pretrčao je sa strane na kojoj je naša kuća na drugu stranu. Mislimo da ga je pregazio automobil kada je pokušao od nekoga da pobegne – dodao je on.

Porodica se nada da je neko od očevidaca snimio incident.

Konstantin Šišmakov

Direktor Vojno-istorijskog muzeja u Vavkavisku, u regionu Grodno, nestao je 15. avgusta. Toga dana pozvao je suprugu i rekao da više “ne može i ne želi da radi u muzeju”, rekao je za “Tut” Konstantinov (29) otac. On pretpostavlja da je njegov sin možda otpušten zato što je bio član izborne komisije na predsedničkim izborima i odbio da potpiše protokol o glasanju.

Tri dana kasnije, njegovo telo je nađeno u reci. Istražni komitet regiona Grodno pretpostavlja da je reč o samoubistvu, ali njegov otac misli da je njegov sin nateran na ovaj očajnički potez.

– Bio je pošten čovek. Nije bio revolucionar, samo je bio pošten. Uradio je ono što je uradio: nije potpisao protokol – izjavio je za Radio “Svaboda”.

Šišmakov je otac četvorogodišnje devojčice.

Nikita Krivcov

Nikita Krivcov (28) iz grada Žodzine nestao je 12. avgusta, a u nedelju 23. avgusta, nađen je obešen o drvo. Istražni komitet u zvaničnom izveštaju o smrti navodi da nije imao nikakve veze sa protestima protiv Aleksandra Lukašenka, da ga policija nije hapsila i da nije učestvovao u demonstracijama.

Njegova majka je, međutim, izjavila za “Euroradio” da je učestvovao u protestima i da joj nisu dozvolili da vidi njegovo telo. Prijatelji i rodbina Nikite Krivcova tvrde da se nikada ne bi ubio i ostavio ćerkicu, te traže pokretanje istrage – za sada bez rezultata.

BONUS VIDEO Ponižavanje uhapšenih demonstranata u Belorusiji