in

OD SARADNJE, PREKO “KRAĐE” ODBORA I ČLANOVA, DO “UDBAŠA” Da li posle svega Jeremić i Đilas uopšte MOGU ZAJEDNO?

Prvo su sarađivali, pa su se svađali, pa mirili, a izgleda da je sada, ponovo, “ljubav na tankom ledu”. Tako izgleda malo topao, malo hladan odnos nekadašnjih stranačkih kolega, danas lidera dve stranke Dragana Đilasa (SSP) i Vuka Jeremića (Narodna stranka).

Da li su obojica shvatili da je ipak bolje da svako ide svojim putem, iako su verovatno imali dobru nameru da razlike ostave po strani, ili su one toliko velike da se ne mogu prevazići, jedno je od pitanja na koja je javnost i ranije slušala, doduše nezvanične odgovore – da je rivalitet među njima takav da će se to kada tada pokazati.

I čini se da se to upravo dešava, najpre izlaskom Narodne stranke iz odborničke grupe sada već bivšeg Saveza za Srbiju (SzS) u Skupštini grada Beograda, potpom prelaska pojedinaca i, kako se spekuliše, čitavih o nekoliko kompletnih odbora u SSP , a zamalo i potpredsednika Narodne stranke Nikola Jovanovića, koji je bio spreman na to da se odrekne svog dugogodišnjeg saborca i prijatelja Jeremića, zarad prelaska u Đilasovu partiju.

Foto: Tanjug, Zoran Zestić, Zoran Ilić, Milan Ilic, Shutterstock / RAS Srbija

Ove, ali i činjenica da je Dragan Đilas kod velikog broja građana prepoznat kao jedini lider opozicije, dok je Jeremić, reći će neki, ostao u senci bio je, kako se spekuliše, povod da iz Narodne na adresu predsednika SSP stigne pismo sa postavljenim uslovom za dalju saradnju.

Đilas je ubrzo odgovorio, sličnim tonom, rekavši da je nastavak zajedničkog delovanja u udruženoj opoziciji moguć tek kada “slučaj Jovanović”, ali i još nekoliko “zbunjujučih stvari” koje se odnose na Narodnu stranku, budu rešeni.

A šta je razlog za zahlađenje odnosa Đilasa i Jeremića. Da li je to Nikola Jovanović, krah bojkota, liderske tendencije, odvlačenje članstva ili možda neki neraščišćeni računi iz prošlosti?

“Slučaj” Jovanović

Nikola Jovanović donedavno je bio jedan od najbližih saradnika Vuka Jeremića, potpredsednik stranke, predsednik beogradskog odbora, rečju, Jeremićeva desna ruka. Do sukoba sa predsednikom Narodne stranke došlo je zbog različitih pogleda na dalje opoziciono delovanje.

Jeremić je insistirao da stranka u budućnosti bude samostalnija, da formira svoju odborničku grupu u Skupštni grada, dok je Jovanović naglasak stavljao na zajedničkom opozicionom delovanju i bližoj saradnjisa SSP-om Dragana Đilasa.

Nikola Jovanović Foto: Milan Ilic / RAS Srbija
Nikola Jovanović

Ubrzo je Jovanović podneo ostavu na sve funkcije u Narodnoj, a dalju političku sagu planirao je da nastavi upravo u SSP-u, ni ne sluteći da će za veoma kratko vreme od sposobnog i poželjnog kadra postati onaj čiji će dalji politički angažman biti uzrok razmirica na liniji Đilas-Jeremić, ili možda samo povod za aktiviranje starih.

Tri audio snimka u kojima je svog mentora Vuka Jeremića označio kao “polu-Bošnjaka” (“nema tog čoveka koji mi nije rekao: “beži od tog Pozderca”), ali i stigao da “zakači” potpredsednika SSP-a, Mariniku Tepić, za koju je rekao da je “k…c na biciklu”, pretvorila su Nikolu Jovanovića u “slučaj” oko koga nastaju sporovi.

A da dok “slučaj” ne bude rešen nema nastavka saradnje potvrdile su i jedna i druga strana, koje i pored svega ostavljaju prostora za tako nešto.

Ovakav uslov stigao je prvo iz Jeremićeve stranke, da bi nešto kasnije lider SSP-a istakao je da je saradnja moguća kada se na zajedničkim sastancima “raspravi” nekoliko stvari sa Narodnom strankom za koje kaže da su “zbunjujuće”.

– Od izlaska iz odborničke grupe u Beogradu, preko izjave Vuka Jeremića da nema Udružene opozicije na lokalnom nivou, pa sve do činjenice da je pismo Udružene opozicije Srbije predsednicima svih evropskih parlamenata poslato sa stranačkog mejla dok su sve ostale organizacije i njihovi predsednici stavljeni u CC mejla – naveo je Đilas u intervjuu “Nedeljniku”.

On je kazao i da je Jovanović izjavama o Vuku Jeremiću, kao i o Mariniki Tepić koje su se pojavile na društvenim mrežana “sam sebe u ovom trenutku izbrisao sa političke scene”.

– Šteta, bio je veliki borac protiv ove strašne beogradske vlasti i odličan predsednik odborničke grupe – rekao je Đilas.

Na kojoj je adresi “udbaš”?

I taman kada su se usaglasili da je Nikola Jovanović na neki način izbrisan sa političke scene, eto nove tačke sporenja, ko je razovore snimao, iliti “ko je udbaš”, kako je upitao Dragan Đilas.

– Neophodno je da saznamo ko se poslužio tim “udbaškim” metodama, kako se čovek zove, da li je to uradio na svoju ruku ili ne, da li je predsednik jednog od odbora Narodne stranke. Ako jeste, da li je zbog tog dela izbačen iz stranke – navodi Đilas.

Iz Narodne su ubrzo reagovali na ovakvu izjavu, rekavši da su iznenađeni onim što je Đilas izgovorio, te da tako nešto nije korektno.

– Svaka zamena teza sada ima nešto za cilj. Mislim da nije korektno u bilo koga upirati prstom da je ‘udbaš’, a i ne želim da verujem da se ta poruka “ko je udbaš u opoziciji” odnosni na Narodnu stranku – rekao je funkcioner ove stranke, Miroslav Aleksić za portal “Nova.rs”.

Miroslav Aleksić Foto: Tanjug
Miroslav Aleksić

Dodao je i da mu nije jasno zbog čega se lider SSP-a našao prozvanim kada je ova stranka rekla da ne želi nastavak saradnje sa Nikolom Jovanovićem.

– Ne znam zašto se Đilas našao uslovljenim u tome, jer možda Jovanović pređe u radikale ili napravi svoju stranku. Nije mi jasno zašto se Đilas pronašao prozvanim jer to nije bilo usmereno na njega, već isključivo na Jovanovića, koji u tom trenutku nije bio član SSP-a. Barem ne zvanično – navodi.

Sanda Rašković Ivić  Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija
Sanda Rašković Ivić

I Sanda Rašković Ivić kaže da će neće stvari morati da budu raščišćene.

– Ja ne poznajem udbaše, ali kad radite iza leđa i kopate jamu, onda možete da očekujete i da vama neko to isto učini. Ne sviđa mi se snimanje, ali mi se jednako ne sviđa ono što se na snimcima čuje – kaže ona.

Nikada nisu ni bili u dobrim odnosima

Istorija odnosa dvojice lidera opoziconih stranka, čini se, nikada nije bila na zavidnom nivou. Nekada su bili u visoki funkcioneri Demokratske stranke, a u trenutku kada je Dragan Đilas izabran za predsednika ona je pala na još niži nivo, završivši se Jeremićevim isključenjem iz DS-a.

Po povratku na političku scenu izgladili su sukobe, ali nakon što je iz Narodne u SSP prešlo nekoliko odbora, ali i zbog Đilasovog isticanja kao jedinog opoziconog vođe, otvorile su se, izgleda neke stare razmirice.

Posle svega ostaje nejasno kako će uopšte saradnja između ove dvojice političara biti moguća, i ukoliko do nje uopšte bude došlo, koliki su joj dometi. Sudeći prema rezultatima koji su ostali iza Saveza za Srbiju, ali i događaja u opoziciji u poslednjih mesec dva, čini se da će uspešan nastavak zajedničkog delovanja biti teško ostvariv.

VIDEO: Tajni snimak sa Jutjuba: Nikola Jovanović o prelasku u SSP