in

Od Srbije očekujemo POSTEPENO USKLAĐIVANJE do ulaska u Evropsku uniju

Evropska komsija (EK) svesna je bliskih veza između Srbije i Ruske Federacije, ali se od Srbije očekuje da deluje u skladu sa svojim strateškim ciljem članstva u EU i obavezama koje proizilaze iz procesa pristupanja, kaže šef evropske diplomatije Žosep Borel.

On je, odgovarajući na pitanja dva poslanika iz grupe Evropskih konzervativaca i reformista o uplitanju trećih zemlja na dešavanja na Zapadnom Balkanu, a posebno Rusije u Srbiji, poručio da Srbija treba da se postepeno usklađuje sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU u periodu do pristupanja Uniji.

– To pitanje se redovno pokreće sa Srbijom, na neformalnim sastancima političkog dijaloga i drugim sastancima u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja – rekao je Borel.

U pisanom odgovoru na poslaničko pitanje, šef diplomatije EU dodaje da su i Rusija i Kina, tokom pandemije kovid-19, učestvovale u ciljanim operacijama uticaja i kampanjama dezinformacija u EU, njenom susedstvu i širom sveta.

– EU finansira programe koji promovišu kritičko razmišljanje i medijsku pismenost kako bi se izgradila otpornost na dezinformacije i nudi na zahtev hibridna istraživanja rizika partnerima sa Zapadnog Balkana kako bi se identifikovale njihove kritične ranjivosti – zaključuje Borel.