in

ODGOVOR NA PITANJE KOJE MNOGE ZANIMA Koliko obdukcija je urađeno nad preminulima od korone

U Univerzitetskom kliničkom centru RS nisu rađene obdukcije potvrđenih preminulih od Covida-19.

Informacija je to koju je ova ustanova, u sklopu koje deluje i Zavod za patologiju, krajem jula dala Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, piše Srpskainfo.

Ministarstvo je tada tražilo, zapravo, odgovor na poslanička pitanja Sonje Karadžić Jovičević, koja je zatražila zvaničnu informaciju o tome da li je u Republici Srpskoj rađena ijedna obdukcija preminulog, potvrđenog preminulog od Covid-19, te da li se radi na tome ili planira uzimanje plazme onih koji su potvrđeno preboleli Covid-19, u početku bar za naučne, istraživačke i eventualne terapijske svrhe.

Informacije o obdukcijama Ministarstvo je zbog toga zatražilo i od Zavoda za sudsku medicinu RS. Na osnovu njihovog odgovora, zaključuje se da nisu rađene obdukcije pacijenata koji su u Srpskoj preminuli u bolnici zbog posledica Covid-19 infekcije.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Sonja Karadžić Jovičić

– Kada su u pitanju kliničke obdukcije, odnosno obdukcije pacijenata koji su bolnički lečeni od infekcije izazvane vurusom Covid-19, pa su preminuli u bolnici od posledica infekcije virusom Covid-19 ili od neke druge udružene bolesti, takve obdukcije su u nadležnosti Zavoda za patologiju JZU UKC RS, odnosno Odeljenja za patologiju bolnica – navode iz ovog Zavoda u odgovoru Ministarstvu.

Dodaju da se od početka pandemije izazvane virusom korona u Zavodu bez ikakvog zastoja ili problema obavljaju sudskomedicinske obdukcije u „punom kapacitetu i bez ikakvog izuzetka, te pravosudne institucije u Republici Srpskoj ne trpe bilo kakve posledice“.

Sumnja na krivično delo

Imali su, međutim, jednu obdukciju osobe pozitivne na Covid-19 iz Sarajeva, gde je postojala sumnja na krivično delo nesavesnog lečenja.

– Postupajući tužilac Kantonalnog tužilašta u Sarajevu izdao je naredbu da se obavi obdukcija, ali je u Federaciji BiH od strane specijalista sudske medicine odbijeno obavljanje obdukcije. Mrtvo telo je zbog toga dva meseca bilo u frižideru, da bi nakon toga bilo prosleđeno u Zavod da se obavi obdukcija. Dr Željko Karan je obavio obdukciju i histopatološku analizu, sačinio svu neophodnu dokumentaciju i dostavio je postupajućem tužiocu Kantonalnog tužilašta u Sarajevu. Prema tome, u Zavodu se nesmetano obavljaju obdukcije, a pandemija izazvana virusom Covidom-19 nije razlog da se obdukcije ne obavljaju – navodi se u odgovoru Zavoda, koji je dostavljen i poslanici Karadžić Jovičević.

Iz Zavoda podsećaju i da se kod njih obavljaju i obdukcije pacijenata koji su bolnički lečeni od bilo čega, u situacijama kada se postavi sumnja na moguće krivično delo nesavesnog lečenja, pa se zbog toga traži obavljanje sudskomedicinske obdukcije.

– U Zavodu postoje svi uslovi za nesmetano obavljanje obdukcija, bez obzira na to da li je neka smrtno stradala osoba pozitivna na Covid-19 ili nije. Napominjem da Zavod obdukuje mrtva tela osoba koje su stradale nasilnom smrću, pri čemu „kovid status“ tog mrtvog tela uopšte nije bitan – navodi se, takođe, u odgovoru Zavoda za sudsku medicinu RS.