in

“Odluka o uvođenju karantina nije jednostavna”

– Znamo kako smo to dočekali kada je bio prvi pad, s velikim ushićenjem. Sama činjenica da pacijenti nemaju tešku kliničku sliku, da nisu životno ugroženi, to su izuzetno dobre vesti, ohrabrujuće – tako je prokomentarisala dan bez preminulih od posledica korona virusa prof. dr Darija Kisić Tepavčević.

Ona je gostujući u jutarnjem programu TV Prva još jednom uputila apel na poštovanje mera, posebno kada je reč o putovanjima.

– Apelujemo na sve koji odlaze u zemlje gde je epidemiološka situacija lošija nego kod nas, i ako većina odlazi na odmor, jer kada odemo na odmor, onda se i ponašamo ležernije. Tamo gde odlaze treba da poštuju sve mere, kada se vrate u zemlju, da budu posebno obazrivi i da se posebno pridržavaju mera – istakla je dr Kisić Tepavčević.

Zatim se osvrnula na uvođenje karantina za one koji se vraćaju s letovanja.

– Ne možete nikome da kažete kako će da bude kada se bude vraćao. Napominjem, značajnije je da se ponašamo odgovorno i savesno kada odlazimo i kada se vraćamo nego pojedinačne mere. Ako gledamo aktuelnu situaciju, mi imamo bolju nego većina zemalja u okruženju. Kumulativna incidencija je niža i odlazak u svaku zemlju gde je lošija epidemiološka situacija potencijalni je rizik za unos virusa – istakla je ona.

Dodala je i da se prate svi oboleli kod kojih je potvrđena infekcija, a vratili su se s putovanja pre dve nedelje.

– Mnogi su se iznenadili kad samo doneli odluku za PCR test za Hrvatsku, ali oni imaju duplo veći rast nego kod nas. To smo uradili s razlogom, zbog epidemiološkog rizika. Videli smo rastući trend i zainteresovanost građana da odlaze tamo – rekla je dr Kisić Tepavčević.

Još jednom je napomenula da odluka o uvođenju karantina nije jednostavna.

– Moramo da vidimo kakav je trend, kakva je učestalost putovanja. Konačna odluka kao takva koja će da traje duže ne može da se donese. Napominjem, nije se mnogo toga promenilo, osim što se pokazalo da mere i te kako imaju efekta i da onim zemljama za koje smo uveli obavezne testove pokazuju trend porasta učestalosti obolevanja. Da se zaključi da je imalo osnova da se za pojedine zemlje uvedu mere, a za druge ne i ako je izgledalo da nije tako – objasnila je ona.