in

“ODROBIJAĆEMO TE AKO NE SNIMIŠ VIDEO U KOM SE IZVINJAVAŠ!” Pripadnici grupe “Levijatan” namamili, pa pretukli muškarca zbog KOMENTARA NA FEJSBUKU

Šest pripadnika grupe “Levijatan” uhapšeno je juče zbog sumnje da su maltretirali i tukli muškarca B. M. (43) zbog komentara koji je ostavio na društvenoj mreži Fejsbuk, saznaje “Blic”.

Kako saznajemo, B. M. je policiji u Beogradu prijavio da je početkom oktobra napadnut, a da mu je pre toga preko telefona prećeno da će “ga odrobijati” ukoliko se javno ne izvini zbog komentara koji je ostavio na Fejsbuku. Kako saznajemo, B. M. je na jednoj fotografiji vođe “Levijatana” Pavla Bihalija ostavio komentar u kom ga je nazvao “Dudlač”. Upravo ovo bio je povod za pretnje, sačekuše i batine!

Muškarac je u napadu zadobio lakše telesne povrede i sve podatke o tome i licima koja su ga tukla dostavio je beogradskoj policiji.

– 4. oktobra neko me je zvao na telefon i nije se predstavio, ali mi je uputio pretnje da će me odrobijati ako ne napravim video snimak u kom se izvinjavam za komentar koji sam stavio na Fejsbuku u vezi delovanja grupe “Levijatan” i taj, meni nepoznat, momak mi je rekao da ovaj razgovor vodi sa mnom po nalogu osnivača grupe “Levijatan” Pavla Bihalija – rekao je napadnuti mladić na saslušanju.

Sačekuša umesto posla

Kako saznajemo već sutradan B. M. je neko pozvao na telefon kako bi dogovorio eletričarski posao čime se on inače bavi. B. M. je otišao na dogovoreno mesto kako bi obavio posao ni ne sluteći da mu je tamo postavljena zamka i da ga je čekala grupa muškaraca koja ga je napala i pretukla.

Kako saznajemo, B. M. je naveo da se prošle godine već sastajao sa vođom grupe “Levijatan” Pavlom Bihalijem i da mu je i tada dato “upozorenje da se smiri u vezi komentara na društvenoj mreži”.

U pritvoru ostao samo jedan napadač

Po nalogu Prvog Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu policija je juče uhapsila šest pripadnika grupe “Levijatan”, zbog sumnje da su maltretirali i prebili oštećenog B. M. Iako im je određeno zadržavanje od 48 sati, svi osim jednog člana ove grupe pušteni su na slobodu.

Sudija za prethodni postupak je doneo rešenje kojim je prema K. B. odredio pritvor do 30 dana zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo.

Ovu informaciju juče je potvrdio i lider “Pokret Levijatan” Pavle Bihali.

– U skladu sa zakonom o tome što se pisalo neću govoriti. Istina je da je šest članova privedeno, a u pritvoru je zadržan samo K. B. O detaljima ću naknadno pričati – istakao je Bihali.

Takođe, ovim rešenjem je odbio predlog tužioca da se prema P. M, T. Z, B. M. i L. U. odredi pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će oni ometati postupak uticanjem na oštećenog.

Protiv ovog rešenja dozvoljena je žalba krivičnom vanraspravnom veću u roku od tri dana od dana prijema rešenja.

Ko su članovi “Levijatana” i čime se zapravo bave?

Pokret “Levijatan” čine mladići, koji svoj identitet od javnosti kriju maskirani u fantomke. Upravo takva fotografija, na kojoj poziraju šestorica istetoviranih mladića u majicama sa oznakom “Levijatan” i fantomkama preko glava je glavno obeležje njihove Fejsbuk stranice.

Inače, pokret “Levijatan” na svom Fejsbuk profilu strogo vodi računa o načinu izražavanja pretnji: “Slušaj smrade jedan ljudski, ološu. Ne kažemo da ćemo te naći danas, ali sigurno hoćemo, budu uveren u to… Porod ti se zatro. Nisi ni svestan kroz kakav ćeš pakao da prođeš”, samo je jedan od primera na koji članovi ove ekstremističke grupe deluju.

Predsednik pokreta “Levijatan” je Pavle Bihali. On na svom Fejsbuk profilu najčešće obavljuje fotografije Luke Bojovića, vođe nasleđenog zemunskog klana koji služi zatvorsku kaznu u Španiji, Radeta Rakonjca, Bojovićevog prijatelja koji je ubijen 2014. godine, i Miljana Vukovića vođe bajkerske grupe “Hells Angels”.

Članova ove grupe sada ima po celoj Srbiji, sebe predstavljaju kao zaštitnike životinja, i neretko uzimaju zakon u svoje ruke. Više puta su privođeni i protiv njih je zbog nasilja već nekoliko puta pokretana istraga.