in

Okupilo se na desetine hiljada ljudi, Minsk VRVI OD POLICIJE, prvi incident ispred zgrade KGB-a (FOTO, VIDEO)

Policija Belorusije privela je danas najmanje desetak demonstranata koji su se okupili u centru Minska, prenela je agencija Rojters.

Na desetine hiljade ljudi okupilo se u prestonici Belorusije, u blizini glavnog trga, oko kojeg su dan ranije postavljeni kordoni policije, kako bi sprečili masovno okupljanje demonstranta u blizini zgrada vladinih institucija.

Foto: Profimedia

Došlo je do incidenta ispred zgrade KGB-a u centru Minska gde se grupa demonstranata sukobila sa policijom.Nakon kratkog sukoba, nekoliko osoba je uhapšeno.

U međuvremenu, policija je blokirala demonstrante na bulevaru. Na društvenim mrežama kruže snimci na kojima se vidi snažno prisustvo policijskih snaga na ulicama Minska.

Protesti u Belorusiji nastupili su nakon proglašenja rezultata predsedničkih izbora u ovoj zemlji, kada je, prema zvaničnim podacima, pobedu odneo dugogodišnji lider ove zemlje Aleksandar Lukašenko.

Foto: Profimedia

Opozicija tvrdi da izbori nisu bili pošteni, a vodeći opozicioni kandidat Svetlana Tihanovska je po proglašenju rezultata otišla za Litvaniju i pozvala na održavanje protesta.

Zemlja se od tada suočava sa svakodnevnim protestima, na kojima su zabeleženi brojni slučajevi policijske brutalnosti.

Na protestima je uhapšeno na hiljade ljudi, dok je isto toliko povređeno, a prijavljena su i najmanje četiri smrtna slučaja.