in

Olakšao mu DUŠU a svet saznao ISTINU! Blagoje Jovović je mitropolitu Amfilohiju sve otkrio o atentatu na Anta Pavelića

O Blagoju Jovoviću, srpska javnost nije mnogo znala. Identitet atentatora na zloglasnog ustaškog poglavnika bio je tajna sve do 1998. kada se posle više od pola veka u emigraciji, Blagoje Jovović vratio u rodnu Crnu Goru i posetio Ostrog gde se ispovedio mitropolitu Amfilohiju Radoviću, a zatim je i javnosti otkrio deo svoje priče. Ne postoji njegovo autorizovano svedočanstvo o atentatu. On je preminuo 1999. nedugo pošto je obelodanio svoj poduhvat koji je zahtevao izuzetnu hrabrost i spremnost na žrtvu.
O Jovoviću se ispredaju legende i pišu publicistička dela, ali sva ona su svedočenja iz druge ruke, objavljena posle njegove smrti 1999. godine. Najviše podataka daje “Knjiga o Blagoju Jovoviću”, gde je ispovest starog emigranta zapisao i obradio Tihomir Tiho Burzanović.

Jovović je u ispovesti tvrdio da je prve vesti o Paveliću saznao iz novina, iz teksta novinara Hosea Difrančeskija, Istranina, predsednika Društva Jugoslovena u Argentini.

– Taj Difrančeski je u argentinskim novinama tvrdio kako je Ante Pavelić u Argentini (…) Pod lažnim imenom (…) I zaključuje kako sad Pavelić živi u Buenos Ajresu, okružen ustaškom pratnjom, slobodan je (…) Ja, kad to pročitam, ne mogu da se smirim – ispričao je Jovović.

Njegova ćerka Karina, koja danas živi u Argentini, ispričala je nedavno da se Jovović vratio u tadašnju Jugoslaviju u decembru 1998. godine. Došao je na sahranu brata, ali je pre toga otišao u manastir Ostrog.

– Tamo je razgovarao sa mitropolitom Amfilohijem koji ga je nagovorio da otkrije istinu svima. Tek te noći moja porodica i prijatelji su saznali za njegovu priču – rekla je Karina Jovović.

Blagoje Jovović umro je u junu 1999. godine. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je jutros u kliničkom centru Crne Gore nakon mesec dana borbe sa korona virusom.