in

On propušta rođenje ćerke, ona dobija postporođajnu depresiju, sama sa bebom u drugoj državi, bori se i sa birokratijom… Ovo je potresna priča o razdvojenosti u doba korone

Da ste Nadinu Jabučar krajem februara pitali kako će njen život izgledati u narednih par meseci, sigurno bi vam rekla da će početkom maja roditi dete i da će njen partner biti zajedno uz nju.

No, mere zabrane kretanja širom sveta uvedene zbog suzbijanja širenja pandemije kovid-19, ostavile su brojne parove koji žive, ili su se našli u različitim zemljama, u nemogućnosti da se ponovo vide na istom mestu.

Nadina i njen partner Mirza jedni su od njih.

Umesto zajedničkog života u Češkoj, kako kaže za “Radio Slobodna Evropa (RSE)”, kada pogleda unazad “sve što su doživeli deluje kao ‘Igre gladi’, samo sa malo bolesnijim scenarijem”.

Nadina je bosanskohercegovačka državljanka koja već tri godine radi u Brnu, na jugoistoku Češke Republike. Njen partner Mirza živi u BiH, dok u isto vreme pokušava da nađe posao kako bi joj se pridružio i kako bi zajedno dočekali rođenje deteta.

Nakon što su sredinom marta države krenule sa uvođenjem mera za suzbijanje pandemije, postalo im je jasno da će njihovi planovi morati da se menjaju.

– Granice su se zatvorile krajem marta i ja sam tada otišla na porodiljsko. Mirza je trebao da dođe 20. aprila, dva dana kasnije smo imali zakazan sastanak kod notara da prizna dete, jer mi tada nismo bili venčani, nismo stigli sve to da obavimo – kaže Nadina, dodavši da, na kraju krajeva, nisu mogli očekivati da će se desiti pandemija.

No, Mirza neće stići u Češku do 1. maja na vreme za porođaj.

Dete je rođeno 5. maja, a ona je ostala sama, izuzev, kako kaže, par dobrih ljudi, koleginica i drugih koji su pročitali priču koju je podelila Martina Mlinarević, ambasador Bosne i Hercegovine u Češkoj.

A onda je ona dobila posporđajnu depresiju…

Nakon porođaja, Nadini je dijagnostikovana postporođajna depresija zbog kojeg je dobila preporuku kriznog centra u Brnu, odnosno psihologa, da, uprkos merama zabrane, treba da puste nekoga da dođe u Češku kako bi joj pomagao.

– Mi smo dobili odbijenicu sa objašnjenjem da moja mama ili moj, u to vreme, nevenčani suprug mogu da uđu samo kako bi me izveli iz države – kaže Nadina, koja ističe da joj je u celom procesu veliku pomoć pružala ambasada BiH u Češkoj.

Život se tatalno preokrene

Dvadeset i osam dana nakon porođaja, Nadina je uz pomoć Mirzinog oca, otišla u BiH.

Njihova situacija dodatno se zakomplikovala zbog, kako kaže, činjenice da ni pošta nije išla van EU, tako da nisu mogli da pošalju detetov izvod iz matične knjige rođenih u BiH kako bi bila upisana u tamošnju knjigu rođenih i kako bi dobila pasoš i na kraju ušla u proceduru da dobije dugotrajni boravak u Češkoj. Obzirom na to da Mirza nije mogao ući u Češku, u dokumentima ne postoji kao otac deteta.

Nadina i Mirza uspeli su na kraju da se venčaju u Sarajevu 8. avgusta.

Mirza kaže da je celo iskustvo prethodnih meseci jednostavno strašno, ali da mu je najbitnije da su sada svi zajedno.

– Prva pomisao na to da mi je tadašnja buduća supruga, sama i da su svi naši planovi, od svadbe pa do njenog porođaja gde sam ja trebao da budem prisutan i drugih stvari, tek tako padnu u vodu. Čovekov život se totalno preokrene, emocije se menjaju naglo – kaže on.

Kao i milijarde ljudi širom sveta koji zbog pandemije žive u neizvesnosti i ne znanju šta će da bude sutra, Nadina i Mirza kažu kako su prethodni meseci bili veoma stresni.

– Vi imate nekog nevidljivog neprijatelja i jednostavno ne možete da se nosite sa svim tim. Ja sam se samo plašila kad izađem da će nešto biti meni ili bebi. A morala sam ja sva ta dokumenta sama završavati, jer sam jedini staratelj. Tako da sam ja unutar tih 40 dana kada sam trebala kao da se oporavljam, provela ganjajući papire, prevode – kaže Nadina.

Sada se nadaju da će papire završiti do novembra ili decembra, te da se ipak nadaju zajedničkom odlasku u Češku gde bi Mirza napokon mogao da prizna njihovu novorođenu ćerku.

– Mi ćemo i dalje nastaviti da vredno radimo na našim ciljevima, snovima. Ovo je samo mala prepreka, ne može nas ništa zaustaviti da budemo zajedno – kaže Mirza.

VIDEO: Svadba u Grudama usred epidemije korone