in

OPASNOST SE PRIBLIŽAVA – NATO poslao poruku Rusiji: Ne mešajte se u prevrat u Belorusiji kao što se ni mi ne mešamo …

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju i druge države da se ne mešaju u dešavanja u Belorusiji, naglasivši da to ne radi ni Alijansa.

Pri tom on nije rekao da su Belorusija i Rusija u vojnom savezu i da prilikom napada na Belorusiju Rusija ima obavezu da upotrebi oružje. Kao što bi to i NATO uradio.

„Mi poštujemo teritorijalnu celovitost Belorusije. Belorusija je suverena i nezavisna država. I niko, uključujući Rusiju ne sme da se meša u tamošnja dešavanja“, izjavi je generalni sekretara u intervjuu „Bildu“.
On je pozvao predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da narodu da mogućnost da sam odredi budućnost svoje države.

„U regionu nema koncentracije snaga NATO-a i zato režim ne treba da to koristi kao izgovor za gušenje mirnih protesta. To je nedopustivo“, dodao je on.

„Pozivamo Rusiju da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet nezavisne države – Belorusije“, izjavio je generalni sekretar, naglasivši da se i NATO vodi tim principom.

Kako je ranije izjavio predsednik Rusije Vladimir Putin, Rusija, u okviru ODKB i Savezne države, ima određene obaveze prema Belorusiji.

Prema rečima šefa ruske države, Rusija je na molbu predsednika Aleksandra Lukašenka formirala rezervu pripadnika policije, ali oni neće biti upotrebljeni „sve dok situacija ne izađe ispod kontrole, sve dok ekstremistički elementi, krijući se iza političkih parola, ne pređu određene granice, ne krenu da ruše i pokušaju da zauzmu administrativne zgrade“.

Putin je izrazio nadu da neće biti potrebno da se upotrebe ove snage.