in

Opozicija u Belorusiji planira da osnuje politički pokret

Opozicija u Belorusiji planira da osnuje svoj politički pokret u zemlji, saopštila je portparolka opozicionog Koordinacionog saveta Marija Kolesnikova.

Kolesnikova je u video snimku koji je emitovan uživo na Jutjubu potvrdila da opozicija u Belorusiji namerava da osnuje svoj politički pokret i da će se Koordinacioni savet vratiti ovom pitanju, prenela je ruska novinska agencija TASS.

Ona je istakla da u poslednjih 20 godina nijedna nova politička stranka nije registrovana u zemlji i ocenila da takva situacija ukazuje na to da mehanizmi formiranja i registracije političkih stranaka u Belorusiji ne funkcionišu, ili bar ne kako bi trebalo, kao ni drugi zakoni u toj zemlji.

Kolesnikova je takođe istakla da članovi Koordinacionog saveta rade besplatno, na dobrovoljnoj osnovi, i da se niko od njih nije obratio Zapadu za finansijsku pomoć.

“Mi smo iz medija saznali za 53 miliona evra o kojoj su govorili zvaničnici Evropske unije, ali mi to nismo tražili”, izjavila je ona.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je 19. avgusta izjavila da će EU izvršiti raspodelu sredstava Belorusiji, u okviru postojeći programa evropske pomoći toj zemlji, i to na takav način koji obezbeđuje da novac ne dobije vlada, nego opozicija. Ona je takođe rekla da je EK spremna da Belorusiji stavi na raspolaganje dodatnih 53 miliona evra, od toga 50 miliona za borbu protiv pandemije korona virusa.

U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori na kojima je, prema zvaničnim podacima, pobedu odneo Aleksandar Lukašenko, osvojivši 80,1 odsto glasova. Opozicioni kandidat Svetlana Tihanovska je, kako vlasti tvrde, osvojila 10,12 odsto glasova. Tihanovska je odbila da prizna rezultate izbora i napustila Belorusiju, a trenutno se nalazi u Litvaniji.

Nakon održavanja predsedničkih izbora, u prestonici i više gradova Belorusije izbili su protesti, u kojima je došlo do sukoba između demonstranata i policije. Koordinacioni savet poziva da se održavanje antivladinih protesta širom Belorusije i dalje nastavi.