in

Otkrio kako planira da ga UNIŠTI

Ako opozicioni političar Aleksej Navaljni preživi svoju bitku sa još uvek nepoznatim otrovom, suočiće se sa podjednako opakim Jevgenijem Prigožinom u Rusiji.

Naime, Prigožin, kontroverzni biznismen blizak Kremlju, zarekao se da će Navaljnog, koji je trenutno u komi u berlinskoj bolnici, uništiti.

Ugostiteljski magnat je upravo kupio prava na dug od 88 miliona rubalja (1,2 miliona dolara) dodeljen pogonu za proizvodnju hrane “Moskovski Školnik” u parničnom postupku u oktobru prošle godine protiv Navalnija, Ljubov Sobol i Navaljnijeve Fondacije za borbu protiv korupcije (FBK).

Navaljni, 44-godišnji advokat i borac protiv korupcije, koji je jedan od najžešćih Putinovih protivnika, leči se u berlinskoj bolnici „Čarite“ nakon što mu je pozlilo tokom leta u Sibiru.

Testovi nemačkih lekara pokazali su da je uzrok njegove bolesti trovanje inhibitorima holinesteraze, što je supstanca koja se može naći u nervnim agensima.

Foto: Sergei Ilnitsky / EPA;
Aleksej Navaljni

Iz Prigožinove kompanije za ketering „Konkord“ su u izjavi za medije u utorak uveče, objavljene na društvenim mrežama, naveli reči Prigožina koji je istakao kako namerava da sprovede sudsku odluku donetu prošle godine prema kojoj Navaljni i njegovi saradnici moraju da mu plate skoro 88 miliona rubalja na ime odštete.

Kako se navodi, Prigožin je kupio dug, koji je sud naredio Navaljnom i FBK da plate kompaniji „Moskovski Školnik“, kako bi „ovu grupu beskrupuloznih ljudi sveo na to da ostanu goli i bosi“, piše “Moskov tajms”.

“Naravno, ako drug Navalni umre, ne nameravam lično da ga progonim u ovom svetu. To ću odložiti na neodređeno (…)Ali ako Navaljni preživi, mora da u potpunosti odgovara ruskim zakonima. Što se tiče Fondacije za borbu protiv korupcije i Ljubov Sobol, moji advokati će danas početi da rade na prinudnoj naplati ovog duga u granicama ruskog zakona. Nadam se da se sećate da u skladu sa novim izmenama ustava ruski zakon ima prednost nad međunarodnim”, piše u njegovoj izjavi.

Sudska odluka je u vezi sa snimkom i izveštajem koji je objavio Navaljni.

Početkom 2019. godine, FBK je objavio izveštaj u kome se navodi da je Jevgenij Prigožin vlasnik „Moskovski Školnik“ (što Prigožin negira) i optužio kompaniju za širenje infektivne bolesti dizenterije u moskovskim vrtićima i školama u decembru 2018. godine.

Policija ispred bolnice gde se nalazi Navaljni Foto: Clemens Bilan / EPA;
Policija ispred bolnice gde se nalazi Navaljni

Navaljni i njegovi saradnici su tvrdili i da je ta kompanija monopolizovala tržište.

Sud je odlučio da su Navaljni i njegov FBK naneli štetu reputaciji kompanije.

Navaljni je zbog veličine odštete ovog jula zvanično objavio da će FBK morati da se zatvori i ponovo otvori kao novi entitet nazvan „Fondacija za odbranu prava“.

Direktor FBK Ivan Ždanov je u poruci pristalicama sugerisao da je možda Navaljni otrovan zbog neke od istraga te fondacije.

Prethodno je Prigožin povukao bizaran potez, kada je javno donirao milion rubalja (oko 13.000 dolara) Navaljnijevoj fondaciji, ali mu je FBK taj novac vratila.

Prigožin je poznat i po nadimku “Putinov kuvar”, jer je njegova kompanija za ketering “Konkord” često snabdevala hranom sastanke i razne događaje koje organizuje Kremlj.

Veruje se i da je on glavni čovek „Vagnera“, privatne armije plaćenika, što on negira uprkos rastućem broju dokaza.