in

Ovo je sve što treba da znate pri povratku iz inostrantva u Srbiju: Evo šta sve piše u upozorenju putnicima

U upozoenju su navedi ključni saveti vezani za epidemiju korona virusa, kao i brojevi telefona na koje građani mogu da se jave ukoliko osete simptome zaraze.

U upozorenju je kroz osam tačaka navedeno kako se treba ponašati nakon povratka u zemlju, kako bi se sprečilo dalje širenje virusa. Naovdi se, tako, da bi u narednih 14 dana trebalo smanjiti komunikaciju sa drugim ososbama u domaćinstvu, radnom ili javnom mestu.

Tu su detaljni saveti o dezinfekciji i ponašanju. Takođe, u uputstvu je navedeno da treba izbegavati bliski kontakt sa osobama koje imaju simptome infekcije, izbegavati pozdravljanje i ljubljenje, uz obaveznu distancu od jednog metra.

Takođe, piše, obavezno je nošenje maski u zatvorenim prostorijama, i ukoliko neko oseti simptome infekcije organa za disanje, među kojima spadaju povišena temperatura, kašalj, kijavica, curenje iz nosa, potrebno je odmah stavi masku, izbegava kontakte sa drugim osobama i javi se telefonom epidemiologu instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje boravka.

Tu su navedeni i brojevi telefona ustanova kojima mogu da se jave ukoliko su bolesni ili imaju simptome kovida 19. Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović–Batut” (Ulica dr Subotića 5, Beograd; tel: 011 2684 566) ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj osba boravi).

Šta još sve od mera važi na granicama

Osim toga, svim našim građanima na ulazu u zemlju biće izmerena temperatura, a ukoliko je neko sumnjiv na korona virus, odmah će biti poslat u kovid ambulantu.

Oni sa simptomima korona virusa, kojima se meri temperatura i koji su samim tim i sumnjivi na kovid 19, biće upućivani u kovid ambulante.

Tamo će im biti urađeni pregled, rendgen pluća, kao i testiranje na ovaj virus, a po potrebi i hospitalizacija.

Bez karantina, za sada

Krizni štab danas je odlučio da karantina za naše ljude neće biti, ali kako je kasnije objasnila članica tog štaba i epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević, za sada je to tako, odnosno, to ne znači da odluka neće biti promenjena u zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije i kod nas i u okruženju.

Što se tiče onih koji se vraćaju u zemlju, a imaju školarca, preporuka je da od momenta povratka, narednih 10 dana njihv đak nastavu prati onlajn, odnosno da ne dolazi u školu.

– Ovo je dodatna vrsta predostrožnosti kojom apelujemo na roditelje da svoju decu zadrže kući, ne samo da ih ne šalju u školu, nego da deca ne izlaze nigde iz kuće u tom vremenskom periodu jer su potencijalni nosioci infekcije – pojasnila je Kisić.

Ona je istakla i da sve mere koje se donose, donose se u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju.