in

“OVO NIJE POLITIKA VEĆ KRIMINAL” Masovni protesti u Jerusalimu i drugim delovima Izraela (FOTO, VIDEO)

Hiljade Izraelaca demonstriralo je sinoć u Jerusalimu, zahtevajući ostavku premijera Benjamina Netanijahua, kome se sudi za korupciju i koga optužuju da nije adekvatno odgovorio na krizu nastalu usled pandemije korona virusa.

Manji protesti održani su i u drugim delovima Izraela i ispred Netanijahuove kuće u primorskom gradu Cezareji.

Foto: Profimedia
Protesti u Izraelu – Jerusalim

Na protestu u Jerusalimu demonstranti su se okupili na ulazu u grad i išli do Netanijahuove rezidencije noseći izraelske zastave, kao i crne zastave koje simbolizuju jedan od protestnih pokreta. Na transparentima koje su nosili pisalo je “Ovo nije politika, ovo je kriminal”.

Protesti u Izraelu - Jerusalim Foto: Profimedia
Protesti u Izraelu – Jerusalim

Netanijahuova vladajuća koalicija je privremeno izbegla mogući raspad ove nedelje pošto je sa njegovim nekadašnjim rivalom, sada koalicionim partnerom Benijem Gancom, dogovoreno da glasanje o budžetu bude odloženo do decembra.

Da Ganc i Netanijahu nisu uspeli da se dogovore o odlaganju glasanja o budžetu, vlada bi pala i Izrael bi imao četvrte opšte izbore za manje od dve godine.

Protesti u Izraelu - Tel Aviv Foto: Abir Sultan / EPA;
Protesti u Izraelu – Tel Aviv

Kriza nastala zbog pandemije korona virusa podstiče proteste jer je nakon početnog uspeha u zaustavljanju širenja zaraze Izrael otvorio ekonomiju isuviše brzo u maju, što je dovelo do naglog porasta broja zaraženih.

U Izraelu je inficirano više od 113.000 ljudi zaraze, a broj preminulih bliži se 1.000. Nezaposlenost je veća od 20 odsto, a u protestima učestvuju oni koji su pogođeni restriktivnim merama.

Protesti u Izraelu - Tel Aviv Foto: Abir Sultan / EPA;
Protesti u Izraelu – Tel Aviv

Netanijahuu se u međuvremenu sudi za prevaru, zloupotrebu poverenja i primanje mita.