in

PADA LI MILO? ČEK DA TI OBJASNIM… Izbori Crna Gora 2020, 6 važnih detalja

Danas se u Crnoj Gori održavaju najneizvesniji izbori u njenoj parlamentarnoj istoriji. Ako se setimo atmosfere oko referenduma o nezavisnosti iz 2006, ili epskog duela Milo – Momir, onda su pred nama zanimljivi dani – nadamo se ne i zapaljivi.

“Blic” vam je već predstavio glavne izborne igrače i moguće scenarije za dan posle glasanja. Sada su na redu važni izborni detalji i zanimljivosti na koje treba da obratite pažnju.

Izlaznost ruši Mila

Velika izlaznost u Srbiji je sve iznad 60 odsto upisanih birača, ali za Crnogorce je to mačiji kašalj.

Izlaznost iznad 70 odsto opoziciji značajno rastu šanse, a iznad 75 odsto već postaju favoriti. Broj glasova za cenzus raste, a cezus ipak najviše visi DPS-ovim parnerima: SD, SDP i pojedinim manjinama.

DPS sada nije baš u situaciji da svima njima pomaže prelivanjem glasova, jer je, prema projekcijama, i sam na za DPS skormnih 35 odsto.

Manjinske liste

U Crnoj Grori pravo glasa ima oko 540.000 građana. Na izlaznosti od na primer 70 odsto za cenzus od 3 odsto i dva mandata dovoljno je skupiti 11.340 glasova. Za manjinske liste, medjutim, cenzus je mnogo niži.

Za hrvatsku zajednicu mandat je daleko samo 1330 glasova (0,35 оdsto – mada treba imati u vidu da Hrvati izlaze podeljeni u dve kolone), a za ostale manjine 2.660 glasova.

Značajno je da Bošnjaci u odnosu na prošle izbore mogu da dupliraju mandate sa dva na četiri, što može značajno da utiče na ostanak DPS na vlasti.

Milo i dalje ostaje predsednik

Foto: Tanjug
Milo Đukanović

Mnogi zaboravljaju na ovu činjenicu. Možda DPS i ode sa vlasti, ali Milo Đukanović ostaje predsednik još tri godine jer je 2018. ubedljivo pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora.

Kako bi izgledala kohabitacija izmedju predsednika Djukanovića i neke vlasti u kojoj nije DPS, sada je teško i zamisliti.

Podrška političara i javnih ličnosti

Mila Đukanovića su podržali albanski premijer Edi Rama, Hašim Tači, te Željko Komšić, član predsedništva BiH.

Demokrate su podržali pevač Vlado Gergijev i košarkašice sestre Dabović, protiv režima je i Rambo Amadeus, dok su podršku za odbranu svetinja dali glumac Andrija Milošević, a još ranije košarkaši Nikola Mirotić i Nikola Vučević.

Nikola Mirotić  na litijama Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija
Nikola Mirotić na litijama

Crna Gora i srpsko pitanje

O ovome smo već pisali, ali nije zgore ponoviti: postoji mnogo scenarija kojim se ovi izbori mogu završiti, ali najmanje verovatan je onaj u kojem bi neka opoziciona koalicija dan posle pobede nad Milom Đukanovićem ukinula crnogorsku nezavisnost i proglasila prisajedinjenje Srbiji.

Iako je crnogorska opozicija ujedinjena u svojim osećanjima protiv Đukanovića, daleko od toga da je jedinstvena i po pitanju bližih odnosa sa Srbijom. Ukoliko i “padne Milo”, izvesno je da bi Crna Gora nastavila vodjenje nezavisne politike i evroatlantskih integracija, mada bi se moglo računati na ukidanje spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

I to je, manje-više, to.

Šta je Srbiji Crna Gora

Nadovežimo se na poslednju temu: zanimljivo je da su srbovanju na temu izbora u Crnoj Gori u poslednje vreme neobično manje skloni predstavnici vlasti u Srbiji – za razliku od tabloida koji tu istu vlast vatreno podržavaju.

S druge strane, predstavnici srpske opozicije su glasniji u povicima “pada Milo” i podršci srpskim strankama u Crnoj Gori, koje inače podržavaju Vučića. Istovremeno, mediji koji vatreno podržavaju srpsku opoziciju su umereni i uzdržani u izveštajima o izborima u nedelju.

Kad malo bolje razmislite, sve je to možda i – logično.