in

Parking kontrola uz pomoć “Oka sokolovog”

Sistem “Oko sokolovo” će od utorka, 1. septembra, osim nepropisno parkiranih automobila, kontrolisati i da li je plaćeno parkiranje za vozila koja su propisno parkirana u zoni. Pomoć kontrolorima JKP “Parking servis” u 121 ulici u zoniranom području grada pružaće multifunkcionalna vozila Komunalne milicije.

Novi sistem će umnogome olakšati rad na terenu kontrolorima “Parking servisa”, jer će “Oko sokolovo”, na parking mestima u ulicama kroz koje prolazi, automatski detektovati vozila za koja nije plaćeno parkiranje, kao i ona koja su prekoračila maksimalno dozvoljeno vreme zadržavanja u zoni. Ovim vozačima kontrolori više neće ostavljati obaveštenja o izdatim elektronskim dnevnim parking kartama, kao što su to činili u prethodnih mesec dana informišući ih o e-Parkingu. Sistem “Oko sokolovo” će na isti način kao i kontrolori izdavati elektronske dnevne karte. Kada se opazi vozilo za koje nije plaćeno parkiranje, automatski se formira elektronski nalog i on se iz sistema šalje u bazu “Parking servisa”.

Za građane se ništa neće promeniti, parkiranje će se i ubuduće plaćati elektronski kao i do sada, dok će o izdatim elektronskim dnevnim parking kartama moći da se informišu putem sajta Preduzeća, www.parking-servis.co.rs, kao i preko nove aplikacije za mobilne telefone. Dovoljno je da se registruju na aplikaciji i “Parking servis” će im slati obaveštenje da li je za to vozilo izdata elektronska dnevna parking karta, kao i kada im ističe plaćeno vreme parkiranja.

Kontrolori će i dalje obavljati većinu poslova iz oblasti kontrole i naplate parkiranja, ali će zahvaljujući sistemu “Oko sokolovo”, neki od njih, koji su po svim vremenskim uslovima radili na gradskim ulicama, sada biti raspoređeni na adekvatna radna mesta unutar Preduzeća, dok će ih na terenu menjati moderna tehnologija. Kako se bude širila mreža ulica koje pokriva novi sistem, tako će se smanjivati i broj kontrolora na ulicama. Novi, efikasniji način kontrole unaprediće sistem elektronske kontrole i naplate parkiranja – e-Parking, a vremenski uslovi kao što su kiša, vetar ili sneg više neće uticati na uručenje dnevnih karata.

Grad Beograd planira da i dalje razvija sistem “Oko sokolovo” tako da ga ubuduće koristi ne samo “Parking servis”, već i “Beograd put”, “Gradska čistoća”, komunalna inspekcija i ostala javna komunalna preduzeća i gradske službe za evidentiranje i rešavanje problema poput udarnih rupa, problema sa saobraćajnim znakovima na uličnoj mreži, nelegalnim baštama i nelegalnim zauzećima javne površine, sistema noćne rasvete grada, kontejnera i svega ostalog na ulicama Beograda što čini komunalni sistem.