in

“Pitaće me dete šta sam uradio”

Situacija oko nesnosnog smrada u Zrenjaninu poprimila je ozbiljne razmere. Nakon 15-godišnje borbe za osnovnu tekovinu čovečanstva – čistu pijaću vodu, sada se bore i sa smradom. Dvojica Zrenjaninaca Vladimir Dragić i Bojan Antić bacili dve kese smeća u dvorište kafilerije, koja je, prema tvrdnjama građana, osnovni zagađivač prostora i izvor smrada u ovom vojvođanskom gradu.

Naime, dvojica pomenutih Zrenjaninaca su u besu i očaju zbog smrada u svojim dvorištima bacili dve kese smeća u dvorište kafilerije. Za samo nekoliko nedelja, protest je poprimio oblike pravog bunta, te je Dragića i Antića u koloni, uz zvuke sirena i ostalih sredstava za pravljenje buke, pratilo više od 350 autombila, bajkera, trkača…

Zrenjaninci nisu izašli na ulicu da protestuju zato što već 15 godina nemaju pijaću vodu. Vodu mogu da kupe. Izašli su jer, kako kažu, zamenu za vazduh ne mogu da kupe.

Foto: Udruženje građana “Stop kafileriji” / RAS Srbija
Protest u Zrenjaninu

Kolone probuđenih Zrenjaninaca i Zrenjaninki su slika pravog građanskog protesta. Nasmejana lica komšija i prijatelja, porodice sa decom, bajkeri, biciklisti, trkači, vlasnici sa svojim kućnim ljubimcima… Najrazličitiji su se usaglasili oko jednog: “Hoće da dišu!”

– Prvo poluvreme je gotovo. 1:0 za nas. Ali, sudija još nije svrao kraj. Mi idemo do kraja. Želimo da postignemo tih 2:0, da to privremeno rešenje o zatvaranju fabrike na kraju postane trajno – kaže Vladimir Dragić koji dodaje da je mislio na svoju decu, te da će ga ona pitati u budućnosti šta je uradio da smrad nestane.

– Pa dobro, tata, sta si ti uradio tim povodom?- Evo ja sam probao, dao sam sve od sebe i uradiću sve da se, posle dugo vremena i mnogo pokušaja, nađe trajno rešenje za pitanje kafilerije. Ne smemo da ih izneverimo, ni svoju decu, ali ni sve ljude koji su potpisali peticiju. Mi zelimo da se problem resi! To kako će biti rešeno je na Gradu i “Prekonu” – kaže Dragić.

Bojan Antić je od početka čvrstog stava:

Protest u Zrenjaninu Foto: Udruženje građana “Stop kafileriji” / RAS Srbija
Protest u Zrenjaninu

“Mi smo našli drugi put. Put bez politike, zamisli. Samo mi roditelji, komšije, drugari, bake, deke… Evo lutamo već osam nedelja bez političara da nas usmeri i filozofa da nam objasni gde grešimo.”

– Zamolio bih sve, ali baš sve” – nastavlja Antić – “stranke, udruženja građana, nevladine organizacije i bilo koje druge institucije da nas ne podržavaju više ako se nadaju lošem scenariju. Podržite nas ako mislite da radimo pravu stvar, stanite sa nama, borite se i videćete da nije strašno, čak je i oslobađajuce.”

Naime, nesnosan smrad poslednjih nekoliko godina dolazi iz kafilerije “Prekon”. Samo ime fabrike je kombinacija reči prerada konfiskata. Fabrika je osnovana sredinom osamdesetih i uslužno je radila za Industriju mesa „BEK“ u okviru Kombinata “Servo Mihalj”. Bivši radnici “BEK“-a tvrde da se takav smrad nikada nije osetio iako je fabrika svakodnevno radila punim kapacitetom. Oni su jedni od najglasnijih zagovarača zatvaranja kafilerije.

Protest u Zrenjaninu Foto: Udruženje građana “Stop kafileriji” / RAS Srbija
Protest u Zrenjaninu

Pokušaji da se fabrika, koja je od 2010. u vlasništvu kompanije “Matijević”, zbog širenja neprijatnih mirisa zatvori, bili su bezuspešni. U nekoliko navrata izdavano je rešenje o privremenoj zabrani rada, ali bi nakon smrivanja situacije kafilerija nastavljala sa radom. Kao da nije bilo ni volje, ni želje da se ovaj zdravstveni i ekološki problem reši. Zato danas Zrenjaninci kažu da ne veruju nikome ništa dok se ne sprovede trajno rešenje i smrad prestane da se širi gradom.

Prozore zatvaramo, na ulicu ne izlazimo

U neposrednoj blizini kafilerije je malo naselje, potpuno nevidljivo s puta. Meštani tvrde da ne mogu da otvore prozore ili izađu na ulicu.

– Ovaj odvratan miris direktno ugrožava pola grada, oko 40.000 ljudi. Već posle petnaestak minuta izlaganja smradu počinje gavobolja, a zatim mučnina i nagon za povraćanjem – kažu meštani.

U poslednjih osam nedelja podneto je više od 500 prijava i upućeno bezbroj poziva Komunalnoj policiji. Ljudi su ostavili svoje živote po strani da bi se izborili protiv situacije u koju su, silom prilike, uvučeni, naglašavaju.

Aleksandar Popović, još jedan aktivista Udruženja građana „Stop kafileriji“ odrastao je u blizini kafilerije. I on tvrdi da smrad ranije nije bio tako intenzivan kao sada, retko se osećao i neprijatan miris je kratko trajao

– Danas je priča potpuno drugačija i potpuno nehumana. Imam tu nesreću da mi je i porodična kuća i radno mesto u blizini kafilerije. Iz godine u godinu bilo je sve gore i gore, i došlo je do tačke kada su me očaj i bes naizmenično obuzimali. Kada sam na viberu dobio poziv da se pridružim grupi građana nisam se dvoumio – naglasio je on.

Protest u Zrenjaninu Foto: Udruženje građana “Stop kafileriji” / RAS Srbija
Protest u Zrenjaninu

U vezi sa protestom i samim motivom da se izađe na ulicu i iskaže nezadovoljstvo bilo je oprečnih reakcija.

– U početku smo okarakterisani kao politički motivisani, a neprijatni mirisi su smatrani subjektivnom kategorijom. Institucije lokalne samouprave nisu se oglašavale. Na našim grupama na Viberu i Fejsbuku od samog početka nismo dopustili tri stvari: 1. samopromociju političara, 2. pozivanje na nasilne metode borbe i 3. međusobna omalovažavanja članova grupe Naši sugrađani prepoznali su ozbiljnost i čvrstu nameru da priču izguramo do kraja. Stekli smo poverenje velikog broja naših sugrađana i to nismo smeli da prokockamo – objašnjava Popović.

Protest u Zrenjaninu Foto: Udruženje građana “Stop kafileriji” / RAS Srbija
Protest u Zrenjaninu

On dodaje i da su sada u situaciji da se svi slažu da su neprijatni mirisi objektivna kategorija, niko više ne sumnja da su apolitično udruženje, institucije lokalne samouprave najzad su počele da rade svoj posao i kafilerija je dobila privremeno rešenje o zabrani rada.

Peticija „Da Zrenjanin diše“

U subotu je održana osma protestna vožnja. Svi naši sagovornici i aktivisti Udruženja se nadaju da je poslednja i da je pobednička. Dokle god pogon ne radi i ne smrdi, neće biti podnošene prijave, niti se voziti subotom. Ako kafilerija ipak krene sa radom iz Udruženja naglašavaju da će se i protesti nastaviti.

Inače, za ovo kratko vreme obratili su se na više od 30 različitih adresa, na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou. Svi odgovori su glasili isto, obratite se svojoj lokalnoj samoupravi.

– Još ne odustajemo – reči su Aleksandra Popovića – Insistiramo na trajnom rešenju. Privremeno smo obustavili protestne vožnje – originalni način protesta za koji ne znam da se negde dogodio u tom formatu – ali nastavljamo institucionalni pritisak – zaključuje on.

Nekoliko hiljada osoba je do sada svojim potpisom podržalo Peticiju. Takođe, „Da Zrenjnanin diše“ može se potpisati i online na http://bit.ly/stopkafileriji .

Protest u Zrenjaninu Foto: Udruženje građana “Stop kafileriji” / RAS Srbija
Protest u Zrenjaninu

– Peticiju će sprovesti do kraja i na osnovu takve podrške mnogobrojnih sugrađana imaće puno pravo da od organa lokalne samouprave zahtevaju trajno rešenje ovog problema, kažu.

– Ono što mi je najjači utisak u ovih 60 dana neprestanog aktivizma je neverovatna podrška naših sugrađana, koju u startu nismo očekivali. Govorilo se i svi smo postali uvereni u to da je naš grad mrtav grad, da su Zrenjaninci letargični i apatični. Istina je potpuno drugačija. Zrenjaninci su beskrajno strpljivi i oprezni, čekali su samo da budu pozvani na pravi način od strane pravdoljubivih i iskrenih ljudi. To se desilo, i sada nas Zrenjanince više niko neće zaustaviti da sačuvamo svoj Grad od svih ekoloških katastrofa koje mu prete. STOP kafileriji i STOP zagađenju- zaključuje Popović.