in

POČELA ŠKOLA Prvaci i petaci već u učionicama, prve lekcije đacima o MASKAMA I DRŽANJU DISTANCE (VIDEO)

Nova školska godina širom Srbije počela je kao nijedna do sada, sa maskama i na pristojnoj udaljenosti između đaka, ali i roditelja.

Prvaci i petaci su tokom prepodneva imali priliku da upoznaju svoje učiteljice i razredne starešine, dok će u mnogim osmoletkama ovo uvodno druženje biti organizovano u kasnim poslepodnevnim časovima.

Subotica: Bez priredbi za prvake

“Ne mogu da pronađem reči kojima bih vam opisala trenutno osećanja zbog prepunog dvorišta i dečje graje. Osećanje koje nisam imala poslednjih pola godine kada uđem u školu da me sačekuju pogledi, osmesi i graja dece. Dobili smo priliku da se ponovo vratimo u školske klupe. Učinili smo sve da vaš polazak, pre svega, bude siguran, a za nas srećan. Krećemo i želim vam puno sreće i radosti. Danas nema velike pompe, nećemo imati priredbe na koje smo navikli, ali sam sigurna da ćete prvom prilikom i vi učestvovati u nekom velikom veselju – poručila je Mirjana Stevanović, direktorka subotičke OŠ “Matko Vuković” roditeljima i prvacima danas u dvorištu škole.

Tokom prijema, učiteljice su prozvale učenike. Direktorka je zamolila roditelje da naprave međusobno distancu i da stave maske u dvorištu. Učiteljice su uvele učenike u učionicu i upoznale ih sa prostorom, pravilima ponašanja i svemu što je potrebno da deca znaju za početak nove školske godine.

– Ove godine primamo 59 prvaka. Otvorićemo dva odeljenja na srpskom i jedno na hrvatskom nastavnom jeziku. Prijemi su ove godine skromni u svim našim objektima, ali priredili smo deci i roditeljima srčanu dobrodošlicu jer se zaista radujemo što smo spremni da krenemo u školu i što deca mogu da sednu u klupe pod okolnostima pod kojima to sada mora da se uradi – kaže Mirjana Stevanović.

Foto: Biljana Vučković / RAS Srbija

Prema preporukama epidemiologa preduzete su sve mere zaštite zdravlja. U jednom odeljenju neće biti više od 17 učenika i svako dete će imati dovoljno prostora, na četiri strane po metar rastojanja. Postavljene su dezobarijere, sredstva za dezinfekciju ruku, sapuni, papiri.

– Deca će nositi maske, osim kada sede u učionici. Organizovali smo u ovoj školi rad u tri smene. Imaćemo 12 odeljenja i u svakoj smeni će biti po četiri odeljenja. Jedno odeljenje prvog razreda moramo da podelimo u grupe jer ima 27 učenika. Oni će biti u dve grupe podeljeni, dok ostali u prvom ciklusu obrazovanja idu u jednoj grupi, jer je takav broj dece da možemo to sebi da dozvolimo – objanila je Mrijana Stevanović.

Foto: Biljana Vučković / RAS Srbija

U drugom ciklusu obrazovanja, učenici od petog do osmog razreda, pohađaće nastavu po kombinovanom modelu. Prva smena počinje u 8, a druga u 13 sati. Radi se u dve grupe.

Prijem učenika prvih i petih razreda osnovnih škola, kao i prvih razreda srednjih, organizovano je danas po posebnom rasporedu u Novom Sadu, koji je još ranije istaknut na vratima, oglasnim tablama i sajtovima obrazovnih ustanova.

Novi Sad: Okupljanje u dvorištu

Đaci u novosadskim školama svoj svečani prijem imaju većinom u popodnevnim časovima. Zbog epidemije virusa korona, ove godine nisu organizovane priredbe, već se svaki razred okupio u školskom dvorištu u određeno vreme, a decu i roditelje su dočekali direktor, učiteljice i razredne starešine. Uputiil su im pozdrave dobrodošlice i objasnili kako će za njihovu decu i njih izgledati ova nova i neuobičajena školska godina.

Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija

– Doveli smo našeg prvaka u školu, da vidimo kako je sve organizovano. Prijatno smo iznenađeni i nadamo se da će škole uspeti na ovaj način da funkcionišu. Na nama roditeljima je da pomognemo koliko možemo u ovoj situaciji. Sigurno da deci svakako treba prilagođavanje za novu etapu u životu, a pogotovo sada u ovom specijalnim uslovima – rekla nam je Alma, majka đaka prvaka OŠ “Đorđe Natošević” u Novom Sadu.

Većina škola okačila je i obaveštenje kojim su roditelji zamoljeni da prilikom ulaska u krug škole obavezno poštuju mere zaštite, te da nose maske, da drže distancu, dok su pojedine obrazovne ustanove apelovale da bi bilo poželjno da učenici dođu u pratnji samo jednog roditelja.

Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija

– Zovem se Teodor i jako sam srećan. Učiću da pišem i čitam. Poneo sam i pernicu i sveske, sve imam u torbi – pokazuje nam mališan svoje stvari sa kojima se sprema za novi životni izazov.

Kragujevac: Sve se dezinfikuje

Dalibor Tvrdišić, direktor OŠ „Dragiša Mihajlović“ u Kragujevcu kaže da ove godine rad počinje u „specifičnim okolnostima koje se umnogome razlikuju od pređašnjih, i koje moraju da budu usklađene sa planom koje je pripremilo ministarstvo, kako bi školska godina počela kako treba ne samo u obrazovnom nego i u zdravstvenom smislu“.

Foto: Nebojša Raus / RAS Srbija

– Škola je u saradnji sa Institutom za javno zdravlje uradila kompletnu dezinfekciju objekta. Đacima se promoviše držanje socijalne distance, i to od kako uđu u školu pa dok ne izađu iz nje. Danas organizujemo i roditeljske sastanke sa roditeljima učenika od prvog i petog razreda, jer su oni najosetljivija kategorija kako bi upoznali učitelje i razredne starešine. Danas se sve uteže i proverava, jer je ove godine težište na zdravlju. Dezo barijere, svaki predmet se dezinfikuje, sve nepotrebne stvari se sklanjaju kako bi se oslobodio prostor. Ogroman broj učenika hoće u školu, a procenat onih koji žele onlajn nastavu je ne veći od četiri odsto. Roditelji vide da su rezultati mnogo bolji kada se ide u školu – kaže direktor Dalibor Tvrdišić.

Kraljevo: Novine za đake i nastavnike

Razredi su podeljeni u dve grupe, a u svakoj će biti od 10 do 15 učenika. U vremenu kada jedna grupa završi sa nastavom, obaviće se kompletna dezinfekcija učionice, i tek tada druga može da započne nastavu. Roditelji su u obavezi da deci obezbede maske koje će nositi dok traje nastava.

Foto: Nenad Božović / RAS Srbija

Početak školske godine u Kraljevu donosi potpune novine za sve. I za decu, roditelje, ali i nastavnike. Nastava će se odvijati u grupama, uz obavezno nošenje maske. Časovi će trajati 30 minuta, pa će učenici u proseku u školi biti oko dva i po sata. Praktično, reč je o kombinovanom modelu, prema kojem će se nastava odvijati u školi, uz korišćenje onlajn vežbe. S tim što će se provera znanja izvoditi u školama.

– Polovina od ukupnog broja đaka, a to je u našem slučaju oko 200, ići će na nastavu u jednoj smeni. Odeljenja smo podelili u grupe A i B. Pa će tako, u prvoj smeni biti A grupe nižih i 5. i 6. razreda, a u drugoj smeni B grupe nižih i 7. i 8. razreda. Razredi od 5. do 8. se smenjuju po danima. Tako će A grupa u toku nedelje ići ponedeljkom, sredom i petkom, a B grupa utorkom i četvrtkom, a onda će se sledeće nedelje rotirati – objašnjava Jelena Stefanović, direktorka OŠ “Živan Maričić” iz Kraljeva.

Foto: Biljana Vučković / RAS Srbija

Prema njenim rečima, u pauzama između dve smene, uradiće se kompletna dezinfekcija prostora, odnosno učionica. Stefanović kaže da škola ima potpunu autonomiju kada je reč o tome koliko će vremena potrošiti na dezinfekciju. Sredstva obezbeđuju škole, kao i zaštitne maske za nastavno i pomoćno osoblje.

– Najviše polemike i jeste bilo oko nošenja maske. Obavezno je nošenje, ali moram da napomenem da dete može da spusti masku sa lica ukoliko ćuti i samo sluša nastavu. Zatim, neće ići sva deca u isto vreme na veliki odmor, jer je raspored klizni i ne poklapa se odmorima. Kolektivni sportovi nisu dozvoljeni, kao ni grupno pevanje na času muzičkog – kaže direktorka Stefanović.