in

POHVALE PREDSEDNIKU IZ SARAJEVA: Vučić apsolutni pobednik posle Vašingtona

– Beloj kući, celom Zapadu i regionu, pokazao se kao odgovoran, konstruktivan i zreo lider spreman na kompromise, a domaćoj javnosti kao beskompromisan borac protiv međunarodnog priznanja Kosova – piše sarajevski dnevnik u analizi nakon potpisivanja vašingtonskog sporazuma.

Ističe se da su rizici i štete koje je, eventualno, mogao imati svedeni na nulu, a prostor za njegov politički rast, nakon što je skinuo veliki teret, apsolutno je otvoren.

– Vučić je u Vašingtonu prodao ono što je davno izgubljeno, a zauzvrat je, kada se naravno apostrofiraju botovske budalaštine na internetu, u najmanju ruku dobio legitimaciju kakvu nijedan lider niti država u regionu nisu imali poslednjih tridesetak godina – navodi se u analizi na Avazovom portalu.

Vučić je, tvrde, bio dovoljno hrabar da, kako kako smtraju, “okrene leđa Moskvi i u Trampovoj avliji pristane na ono na šta nijedan raniji srpski lider nije smeo ni da pomisli”.

– I ne samo to. Relevantni izvori iz Vašingtona potvrđuju da će sporazum iz Ovalnog kabineta pratiti i značajno povećanje američke finansijske pomoći Srbiji i Kosovu, i to u više aspekata. Bivši šef diplomatije Kosova Petrit Seljimi je spominjao cifru od oko 13 milijardi američkih dolara koji će biti ubrizgani kako bi se oživela ekonomska saradnja i tako olakšala normalizacija odnosa – piše sarajevski dnevnik.

Na izvestan način, kažu, Vučić je u Vašingtonu napravio “potez svoje političke karijere”.

– Nema nikakvog razloga ni da Sarajevo to ne prizna. Tim pre što nijednog trenutka Vučić nije upao u trice i kučine koje su mu servirali iz Banjaluke. Možda iz ovoga treba izvući poruku i u Vučiću sada iskreno potražiti sagovornika za rešavanje i drugih regionalnih i međususedskih otvorenih pitanja – smatra Avaz.

Cinični podsmeh internet-ratnika je, očito, najjača kritika koju će Vučić bez problema preživeti, piše list I dodaje da je ono što je, kako kažu, apsolutno jasno jeste da je Vučić bio daleko najviše izložen riziku kada je i pristao da uđe u Trampov vagon koji vodi ka normalizaciji odnosa “Srbije i Kosova”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije