in

Policija Srpske kontroliše kretanje migranata

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač poručio je da policija Srpske od početka kontroliše kretanje migranata i da i dalje može da garantuje bezbednost građanima na celoj teritoriji Republike.

On je naveo da policija Srpske provodi migrante preko svoje teritorije, ni na koji način im ne ograničava kretanje, ne maltretira ih, ali da reaguje kad god se ukaže potreba da ih spreči da naruše javni red i mir ili naprave krivično delo ili prekršaj, prenosi Srpskainfo.

Prema njegovim rečima, bilo je takvih incidenata, a jedan od njih je kada je migrant potegao oružje na policajca, ali je brzom reakcijom sprečen, uhapšen i procesuiran.

Lukač je za RTRS rekao da migranti idu kroz teritoriju Republike Srpske, zatim Unsko-sanskog kantona u nameri da preko Hrvatke i Slovenije uđu dalje u EU.

On je istakao da su vlasti i policija u Unsko-sanskom kantonu mesecima suočeni sa velikom krizom i ugrožavanjem bezbednosti građana, da nemaju adekvatnu pomoć sa nivoa BiH, te da se čini da su dugo vremena zanemareni i prepušteni sami sebi da rešavaju te probleme kako znaju.

Navodeći da je u zaštiti istočne granice angažovano 80 pripadnika MUP-a Srpske kao pomoć Graničnoj policiji BiH, Lukač je ocenio da Granična policija ne može sama da kontroliše 650 kilometara granice i da se uključi i mnogo veći broj policije ne može sprečiti migrante da ulaze u zemlju.

– Bitno je da ih prilikom ulaska u Srpsku stavimo pod kontrolu i da ih kontrolisano provedemo na njihovom putu kuda hoće da idu, a obično je to ruta prema Unsko-sanskom kantonu – naveo je Lukač.

Na pitanje kakva je njegova saradnja sa ministrom bezbednosti u Savetu ministara Selmom Cikotićem, Lukač je rekao da od kada je Cikotić preuzeo tu dužnost (u julu) sa njim nije imao kontakte.

Lukač smatra da bi bilo veoma značajno da on i Cikotić razgovaraju ne samo o pitanju migrantske krize, nego i nekim otvorenim pitanjima, kao što je Evropol, te izrazio nadu da će ministar bezbednosti u dogledno vreme naći vremena za razgovor.

On je ocenio neprimerenom Cikotićevu izjavu da se na migrante u BiH može gledati kao na turiste.