in

POTVRDA SUDA Apostol bez poternice zbog PROPUSTA u istrazi

Osnovni sud u Banjaluci odbio je određivanje pritvora i raspisivanje međunarodne poternice za Apostolom Benedevskim i Kirom Ivanovskim iz Severne Makedonije, jer nije dostavljen nijedan dokaz protiv osumnjičenih za pljačke stanova u Banjaluci, potvrđeno je portalu Srpskainfo.

Sud je tako potvrdio da je istraga protiv serijskog lopova bila apsolutni promašaj, o čemu smo ranije detaljno pisali.

Naime, Benedevski je uhapšen u decembru prošle godine, a iz Policijske uprave Banjaluka je tada saopšteno da je rasvetljeno više teških krađa, odnosno provala u stanove, u kojima je pričinjena materijalna šteta od 100.000 maraka, piše Srpskainfo.

Nakon priznanja, Benedevski je pušten, preciznije – prosleđen Službi za poslove sa strancima, a zatim mu se izgubio svaki trag.

U isti dan, serijski lopov je tako uhapšen, priznao sva dela koja su mu stavljena na teret i umesto u pritvor pušten je na slobodu!

Gotovo godinu dana je prošlo, a oštećeni kao da su zaboravljeni, jer nemaju načina da nadoknade materijalnu štetu ili je barem pokušaju nadoknaditi kroz sudski postupak.

Srpskainfo je još ranije objavila da priznanje serijskog lopova ne znači apsolutno ništa, jer je dato bez prisustva advokata u policiji. U međuvremenu je banjalučko tužilaštvo grešku policije pokušalo ispraviti tako što su pokrenuli slučaj s mrtve tačke, tražeći raspisivanje poternica za državljanima Sjeverne Makedonije Apostolom Benedevskim i saučesnikom Kirom Ivanovskim.

Obrazloženje suda

Međutim, banjalučki Osnovni sud je, i nakon žalbe, odbacio zahtev tužilaštva uz jednostavno obrazloženje.

– Po prijemu vašeg upita, a koji se odnosi na to zbog čega je Osnovni sud u Banjaluci odbacio zahtev Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka za određivanje pritvora i raspisivanje međunarodne poternice za državljanima Severne Makedonije Apostolom Benedevskim i Kirom Ivanovskim, obaveštavamo vas da je ovaj sud odbio kao neosnovan predlog za određivanje pritvora prema osumnjičenim iz razloga što tužilac, uz predlog za određivanje pritvora, nije dostavio sudu dokaze, osim naredbe o sprovođenju istrage i izveštaja o počinjenom krivičnom delu izdatom od MUP RS Policijska uprava Banjaluka. Nisu dostavljeni dokazi koji bi potvrđivali navode iz Predloga o opravdanosti određivanja pritvora, a ni dokaze iz kojih bi proizilazila osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivična dela za koja se terete – naveli su iz Osnovnog suda u Banjaluci.

Sud podseća da je osumnjičeni Bendevski bio uhapšen od strane MUP Kantona Sarajevo, te je predan službenicima MUP RS, Policijske uprave Banjaluka 6. decembra 2019, kada mu je isti dan izdata potvrda o otpustu lica lišenog slobode.

– Osumnjičeni Bendevski predan je Službi za poslove sa strancima, Terenski ured Banjaluka, gde mu je ovaj organ 6. decembra 2019. izdao rešenje kojim se otkazuje pravo na bezvizni boravak u BiH i izriče mera proterivanja iz BiH. Takođe je osumnjičeni Bendevski bio ispitan od strane pripadnika PU Banjaluka na sve okolnosti izvršenja krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret, ali takav zapisnik nije priložen u materijale za određivanje pritvora – ističu u banjalučkom sudu.

Kada je u pitanju osumnjičeni Kiro Ivanovski, sudu takođe nije dostavljen nijedan materijalni dokaz koji bi ovog osumnjičenog na bilo koji način dovodio u vezu sa izvršenjem krivičnih dela, osim što se, kako su objasnili u Osnovnom sudu, njegovo ime navodi u Izveštaju o počinjenom krivičnom delu PU Banjaluka 12. decemra 2019.

– Iz svega navedenog proizlazi da su nejasni razlozi zbog kojih se traži određivanje pritvora prema ovim licima, pre svega iz razloga što je osumnjičeni Apostol Bendevski, nakon što je lišen slobode, bio pušten od strane PU Banjaluka da bi se nakon pet meseci tužilaštvo obratilo sudu s predmetnim zahtevom, pri čemu, vezano za Kiru Ivanovskog, sudu nije ponuđen niti jedan dokaz vezan za njegovo kretanje ili boravak u BiH, a niti bilo šta što bi upućivalo na njega kao mogućeg izvršioca krivičnih dela navedenih u Izveštaju policije o počinjenom krivičnom delu – zaključili su u banjalučkom Osnovnom sudu.

Odgovor bez odgovora

Nakon obrazloženja suda obratili smo se upitom i Policijskoj upravi Banjaluka kako bi proverili da li je tačno da je Benedevski priznanje dao bez advokata, ali smo dobili uobičajeni odgovor.

– Povodom dopisa koji ste 11. novembra 2020. dostavili na internet adresu Policijske uprave Banjaluka, obaveštavamo Vas da su policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, 12.12.2019. godine podneli izveštaj o počinjenim krivičnim delima protiv A.B. i K.I. zbog počinjenih krivičnih dela “Teška krađa”. U skladu s pozitivnim zakonskim propisima, Okružno javno tužilaštvo Banjaluka rukovodi istragom, te je za više informacija potrebno da se obratite Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka – saopštili su iz banjalučke PU.

Nije napustio BiH

Zanimljivo je da bezbednosne službe uopšte ne znaju gde se trenutno nalazi Apostol Benedevski.

Naime, banjalučki Osnovni sud je u svom odgovoru naveo da je naknadnim proverama prelaska granice utvrđeno da osumnjičeni državljanin Severne Makedonije, Apostol Benedevski, nije evidentiran na izlasku iz BiH.