in

Poziva se na bojkot filma, a iza svega stoji kineska politika BRUTALNOSTI

Kompanija Dizni zahvalila se u odjavnoj špici filma “Mulan” bezbednosnoj agenciji kineske vlade, koju optužuju za narušavanje ljudskih prava u provinciji Sinkjang, što je izazvalo pozive na bojkot filma i kritike javnosti.

Procenjuje se da je u provinciji Sinkjang prisilno zatvoreno oko milion ljudi, uglavnom Ujgura, koji su muslimani. Kina tvrdi da su kampovi koje nazivaju radnim ili kampovima za preškolovanje, neophodni iz bezbednosnih razloga. Američka Kongresna komisija za Kinu opisala je kampove kao “mesta najvećeg masovnog zatvaranja manjinskog stanovništva na svetu”.

Kina kaže da se bori sa “tri zle sile” – separatizmom, terorizmom i ekstremizmom u provinciji Sinkjang i da su kampovi škole na dobrovoljnoj bazi u kojima se obavlja antiekstremistička obuka, prenosi “Radio Slobodna Evropa”.

Izveštaj o ljudskim pravima američkog Stejt dipartmenta iz 2018. godine detaljno beleži slučajeve mučenja, seksualnog zlostavljanja, represivnih mera nadzora, prisiljavanja na konzumiranje svinjskog mesa i alkohola (što se kosi sa verskim propisima islama), oduzimanja svete knjige Kuran, pa čak i smrti u zarobljeništvu. Kompanija “Dizni” još nije komentarisala kritike.

Film “Mulan” se i pre našao na udaru kritika i poziva na bojkot kada je glavna glumica Liu Đifej podržala policiju Hongkonga koja je kritikovana zbog upotrebe sile protiv prodemokratskih demonstranata.

Nakon što je film postao dostupan na striming servisu “Dizni plus” , korisnici društvenih mreža i aktivisti u Aziji objavili su da se u odjavnoj špici “Dizni” zahvaljuje vladinim telima iz provincije Sinkjang, među kojima je i Biro za sigurnost u gradu Turpanu.

– Biro za javnu bezbednost u Turpanu ima zadatak da vodi kineske kampove za “preškolovanje” gde se Ujguri prisilno drže. (…) Ovo odeljenje je odgovorno za produkciju propagandnih filmova u ovoj regiji – rekao je stručnjak za Kinu za britanski BBC.

Hongkongški aktivista Džošua Vong na Tviteru je pozivao na bojkot filma, navodeći kao razloge produkciju i snimanje u provinciji Sinkjang.

– Sve je gore i gore! Kad gledate Mulan, ne samo da zatvarate oči pred policijskom brutalnošću i rasnom nepravdom (za šta se i glavni glumci zalažu), već ste i potencijalni saučesnik u masovnom zatvaranju muslimanskih Ujgura – napisao je Vong.

Niki Karo, novozelandska rediteljka koja je režirala film Mulan, objavila je 2017. na svom Instagram profilu fotografije pustinje u blizini glavnog grada Sinkjanga, Urumčija – jedan od članova produkcije je rekao u intervjuu za “Architectural Digest” da je tim proveo mesece u provinciji Sinkjang u traganju za lokacijama. Sada mnogi kritikuju i produkciju filma, jer je snimala u regiji koja se povezuje s tako ozbiljnim kršenjima ljudskih prava.

– Ovaj film je snimljen uz pomoć kineske policije dok je u isto vreme ta policija činila zločine nad Ujgurima u Turpanu. (…) Svaka velika kompanija u Americi mora da razmisli da li njihovo poslovanje pomaže kineskoj vladi u njihovim pritiscima na Ujgure – rekao je za “Njujork tajms” Tahir Imin, ujgurski aktivista, koji živi u Vašingtonu.

Film “Mulan”, jedan je od najvećih naslova ove godine iz produkcije kompanije “Dizni” sa budžetom od 200 miliona američkih dolara, akcioni je igrani film rađen kao rimejk animiranog filma iz 1998. o devojci Mulan koja zauzima mesto svog oca u vojsci.

Foto: Rungroj Yongrit / EPA;

Izlazak “Diznijevog” originalnog animiranog filma “Mulan” bio je odložen na godinu dana u Kini jer je Peking kaznio kompaniju zbog filma “Kundun”. Film “Kundun” iz 1997, koji je režirao proslavljeni Martin Skorseze, priča je o 14. dalai lami. Kinezi su zamerili jer sa simpatijama oslikava portret tibetanskog duhovnog vođe.

Kina nije popustila sve dok “Dizni” nije otkupio prava na distribuciju dva kineska igrana filma, zaposlio kinesku trupu izvođača koja je učestvovala u evropskoj promociji animiranog filma “Mulan” i pokrenuo ideju o otvaranju tematskog zabavnog parka u Kini – nakon čega je konačno odobreno prikazivanje filma u februaru 1999. Kasnije, iste godine, “Dizni” je najavio planove da izgradi zabavni park u Hongkongu.

Anjes Čau

Foto: Honcques Laus / Wikipedia

Anjes Čau

Tokom avgusta, dok je “Dizni” pojačavao promociju novog filma, pristalice hongkonških protesta proglasile su 23-godišnju aktivistkinju Anjes Čau, koja je nedavno uhapšena u skladu sa novim kineskim zakonom o nacionalnoj sigurnosti, svojom “pravom” Mulan.