in

Prekvalifikacije za IT sektor namenjene zaposlenima

Počinje novi program Online prekvalifikacija za IT za zaposlene 2020/21, koji sprovode Vlada Republike Srbije, Kancelarija za IT i eUpravu i Program Ujedinjenih nacija za razvoj.

Novi ciklus prekvalifikacija je nastavak Programa pokrenutog na predlog Saveta za inovaciono preduzetništvo, putem koga je od 2017. godine uspešno prekvalifikovano preko 2000 polaznika i polaznica. Zahvaljujući dobrim rezultatima prethodnih faza programa Prekvalifikacija za IT, kao i kontinuiranom rastu IT sektora u Srbiji, odlučeno je da se obezbedi obuka za do 240 novih junior programera. Ono što je novina jeste da će se usled nepredvidivosti epidemiološke situacije u zemlji i svetu novi krug prekvalifikacija sprovoditi u potpunosti onlajn. Takođe, onlajn prekvalifikacije otvaraju mogućnost učešća zainteresovanim kandidatima širom Srbije, bez obzira u kom mestu žive sve dok imaju na raspolaganju stabilnu internet konekciju i funkcionalan računar.

Milan Šolaja, direktor Vojvodina IKT klastera iz Novog Sada i dugogodišnji saradnik na programima IT obuka, objašnjava da su online IT obuke odavno prisutne i dostupne na svetskoj mreži u mnoštvu formi i specifičnih tema – od programiranja do kreiranja web sajtova. Ističe da postojanje tako velike ponude dovoljno govori i o potrebama i o interesu za ovakve obuke. “Online okruženje nudi priliku ljudima koji bi inače imali ograničen pristup obrazovanju, a za pružaoce obrazovanja novu paradigmu u kojoj mogu da se razviju dinamične obuke vrhunskog kvaliteta. Najvažnija prednost ovakvog načina učenja je to što je lokacija predavača i polaznika nevažna.”

O potrebi pojedinaca da promene svoje trenutno zaposlenje i karijerni put, Ana Miličević, viša stručna saradnica Istraživačko-razvojnog centra pri Fakultetu organizacionih nauka, podseća na važnost motivacije polaznika: “Svaki kandidat bi trebalo prvo da razmisli o svojim razlozima za apliciranje i da li bi mu ova obuka rešila problem koji želi, od čega će najviše zavisiti i ishod obuke. Mislim da bi motivi za prijavu trebalo da budu iskrena želja za prekvalifikacijom, promenom struke ili unapređenjem na radnom mestu na kojem se kandidat trenutno nalazi.”

Vođen takvim motivima, Igor Dedović je sa 26. godina rešio da promeni svoje zanimanje. Iako je diplomirao na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, nije bio zainteresovan za karijeru u ovoj oblasti. Zbog toga se 2018. godine prijavio na program prekvalifikacija za IT koji je završio kao jedan od najuspešnijih polaznika. O preprekama na koje je nailazio tokom obuke kaže: “Najveći izazov mi je bio što nisam imao realnu sliku o tome kako izgleda posao u IT struci i što sam uvek bio nesiguran oko toga šta i koliko treba da učim. Takođe, nisam imao uvid u to da li ću stečeno znanje moći da primenim kada za to dođe vreme.” Ipak, našao je posao odmah po završetku prakse nakon obuke, a savet koji bi dao budućim polaznicima prekvalifikacija glasi: “Prijavite se ako vas programiranje stvarno zanima jer će vam to biti od izuzetnog značaja tokom obuke, a ceo taj put će samim tim biti lakši i zanimljiviji.”

Prijave za novi krug prekvalifikacija za IT su u toku. Pozivaju se svi zainteresovani kandidati koji uspunjavaju uslove konkursa da se prijave do 10. oktobra na https://itobuke.rs/prijava-2020/ .