in

Premijer Japana PODNEO OSTAVKU zbog pogoršanog zdravstvenog stanja

Japanski premijer Šinzo Abe saopštio je danas da je odlučio da se povuče sa položaja premijera Japana zbog toga što mu se pogoršalo zdravstveno stanje i izvinio se građanima zbog toga što više nije u stanju da obavlja svoju dužnost.

– Ne mogu da budem premijer ako nisam u stanju da donosim najbolje moguće odluke u interesu svoga naroda i zato sam odlučio da se povučem sa svog položaja – rekao je premijer Abe, prenosi Rojters.

Abe, koji je najdužen obavljao dužnost predsednika vlade Japana, izjavio je da nije na njemu da odlučuje o kandidatu koji bi trebalo da ga zameni.

On je rekao da je zdravlje počelo da mu se pogoršava sredinom prošlog mjeseca i da nije želeo da ta situacija utiče na važne političke odluke.

Početkom nedelje Abe je u bolnici Univerziteta Kejo u Tokiju obavio pregled želuca i probavnog trakta. Pojedini mediji u Japanu preneli su da premijer boluje od hronične upale creva i da je bio prisiljen da primi terapiju.

Foto: Tanjug/AP
Šinzo Abe

Njegova ostavka rezultirala je padom japanskog bezanskog indeksa Nikkei za 2,12 odsto i očekuje se da pokrene trku za lidersku poziciju u njegovoj Liberalno-demokratskoj stranci.

Analitičari smatraju, ko god da osvoji partijske izbore ostaće veran Abeovoj ekonomskoj poltici, tzv. “Abenomiji”.