in

Preporuka je da roditelji svoju decu koja su putovala ZADRŽE U KUĆI, ne samo da ih ne šalju u školu

Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavcević izjavila je da Krizni štab sve mere donosi u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju i dodala da ublažavanje mera koje će uslediti u narednom periodu, ukoliko se opadajući trend bude nastavio, ne znači da građani treba da se opuste.

Kisić je novinarima, nakon sednice Kriznog štaba, između ostalog navela da je preporuka Kriznog štaba roditeljima čija su deca putovala van zemlje, da 10 dana provedu u samoizolaciji.

– Ovo je dodatna vrsta predostrožnosti kojom apelujemo na roditelje da svoju decu zadrže kući, ne samo da ih ne šalju u školu, nego da deca ne izlaze nigde iz kuće u tom vremenskom periodu jer su potencijalni nosioci infekcije – pojasnila je Kisić.

U školi su, dodala je, takođe napravljene struktne preporuke koje treba da se poštuju, a koje će verovatnoću prenošenja virusa svesti na minimum.

Foto: Slobodan Miljević / Tanjug
Krizni štab

Sve mere koje se donose, donose se u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju, istakla je Kisić.

– Ne možemo ih doneti unapred, niti to može ijedna zemlja. Epidemiološka situacija se prati na dnevnom nivou i po potrebi će se sve mere korigovati – rekla je ona.

Poručila je da ublažavanje mera koje će uslediti u narednom periodu, ukoliko se ovakav opadajući trend bude nastavio, ne znači da treba da se opustimo već da učinimo sve od sebe da korona virus što pre nestane iz naše populacije.

Kisić kaže da nema nikakvog razloga za strah imajući u vidu da počinje školska godina i da smo spremni za sve oblike nastave – od potpuno online pristupa do nastave u školskim klupama.

– Najbolje rešenje je sigurno nastava u školskim klupama, sve ostalo su kompromisna rešnenja u zavisnosti od epidemiološke situacije, a znamo kolko je važna i socijalizacija. Ovo je jedan specifičan polazak u školu i pratiće se situacija na dnevnom nivou, kao i izostanci – rekla je ona.

Kisić kaže i da će se u skladu sa time korigovati mere i da je cilj da povratak dece u škole bude bezbedan.

– Učinićemo sve da se rizik prenošenja zaraze svede na minimum – poručila je Kisić.